Wat is de meewerkaftrek?

Als ondernemer kun je recht hebben op de meewerkaftrek. Dit is namelijk de aftrek die je in kunt zetten wanneer jouw bedrijf meewerkt in het bedrijf. Je kunt ook een partnervergoeding aanvragen in plaats van deze aftrek. Het is afhankelijk van factoren waar jij het beste mee uit bent. De meewerkaftrek kun je krijgen wanneer jouw partner onbetaald meewerkt in de onderneming. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de winst en het aantal meegewerkte uren. Je dient daarom wel een urenadministratie bij te houden voor zowel je partner als jezelf. Echter kunnen niet alle uren meegenomen van de partner. Hierbij gelden namelijk de uren die worden besteed aan ondersteunende werkzaamheden.

De criteria van meewerkaftrek

De meewerkaftrek kun je alleen verkrijgen als je aan strenge criteria voldoet. Zo moet je als eerste zelf aan het urencriterium voldoen. Als ondernemer moet je daarom 1225 uur per jaar in de onderneming hebt geïnvesteerd. Ook moet je meer dan 50 procent van de totale arbeidstijd aan de onderneming besteden. Dit houdt dus in dat je meer dan parttime moet werken om jouw bedrijf in stand te kunnen houden. Jouw partner moet daarbij meegewerkt hebben zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen. Je kunt jouw partner dus niet zomaar in loondienst nemen als je nog aan de voorwaarden wilt voldoen.

Het aantal uren en de percentages

De hoogte van de meewerkaftrek is daarbij dus ook afhankelijk van het aantal uur dat jouw partner in het bedrijf heeft geholpen. Als jouw partner op jaarbasis tot 525 uur in het bedrijf heeft gestoken kun je geen percentage aftrekken. Alles daarboven loopt geleidelijk op en kan uiteindelijk 4 procent van de winst schelen. Je kunt echter ook de partnervergoeding aanvragen. Dit gebeurt wanneer je een BV of NV hebt. De partner moet dan namelijk een dienstbetrekking aangaan met de rechtspersoon.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *