Wat zijn voorzieningen?

Als bedrijf heb je te maken met voorzieningen. Dit zijn namelijk de spaarpotjes met geld, die je op een later tijdstip gebruikt voor een bepaald doel. Vaak weet je op voorhand niet hoeveel geld er nodig is en op welk moment, maar het kan wel belangrijk zijn om deze daadwerkelijk mee te nemen in de boekhouding. Ook moet je er vaak op letten hoe je het gaat verwerken, omdat de spaarpotjes al een doel hebben en kunnen veranderen. Ga daarom wel goed voorbereid aan de slag met jouw administratie.

Voorzieningen in de grootboekrekeningen

Voorzieningen worden vaak op voorhand vastgesteld. Echter kunnen deze ook komen te vervallen, waardoor het geld weer beschikbaar komt. Ondanks dat het beschikbaar komt, moet je het wel goed verwerken in de administratie. Je hebt een aparte grootboekrekening waar je periodiek een bedrag op stort, maar tegelijkertijd kan het geld ook elders van pas komen. Je moet dan een nieuwe grootboekrekening aanmaken en het geld afboeken van de ander. De bedragen zijn dus altijd in beweging en jouw administratie verandert per dag aanzienlijk. In de boekhouding moet je dus voortdurend bezig zijn met de verwerkingen.

Alle zaken verwerken op de balans

Tevens moeten de voorzieningen meegenomen worden op de balans. Je kunt hiervoor bij twee verschillende plekken terecht. Het doel van de voorziening bepaalt de uiteindelijk plek. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dienen voor potentieel verlies. Je kunt het dan plaatsen bij debiteuren of voorraden plaatsen. Dit is aan de debetzijde van de balans en geeft alleen een algemeen beeld weer. Wanneer de kosten nog geschat moeten worden, moet je ze aan de creditzijde plaatsen. In dit geval staat de voorziening wel apart vermeld. Hier moet je dus wel goed op voorbereid zijn. Een boekhoudprogramma kan dit voor jou doen als je het goed verwerkt.

Bekijk ook onderstaande artikel om de voorziening in je administratie te verwerken met een voorbeeld boekhouding.

Voorbeeld boekhouding gebruiken

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *