Wat is voorfactureren?

Voordat je de producten levert aan de klant kan het zijn dat je al een factuur stuurt. Dit wordt bij de boekhouding ook wel voorfactureren genoemd. Je zorgt er hiermee als ondernemer voor dat je een risico vermijdt. De betaling moet immers vooraf al voldaan zijn voordat de producten bij de klant thuis aankomen. Hierdoor ontstaan er geen moeilijkheden met de betalingen en kun je de producten ook weer achter de hand hebben als er geen betaling uitgevoerd doet. Daarbij heb je dus ook geen extra werk met het verzenden van de producten en achter het geld aangaan dat de klant jou verschuldigd is.

Voor- en nadelen van voorfactureren

Voorfactureren heeft in dat opzicht verschillende voordelen. Echter zitten er ook nadelen aan verbonden. Klanten kunnen namelijk afschrikken van deze factuur, omdat er ook vaak fraude gepleegd wordt via deze weg. Voor klanten hangt er dus ook het nadeel aan vast dat producten niet geleverd worden. Als ondernemer verstuur je de producten immers pas zodra het geld binnen is. Je moet daarom altijd goed nadenken of je van deze facturen gebruik gaat maken of dat je de betalingsplicht pas in laat gaan als je de producten hebt geleverd.

Facturen verwerken in de boekhouding

Voorfactureren kun je ook eenvoudig doorvoeren in de boekhouding. Je kunt bij verschillende boekhoudprogramma’s namelijk de eigenschappen aanpassen. Wanneer je de factuurdatum invult, kan een programma de factuur automatisch verwerken. Je kunt het ook allemaal handmatig doorvoeren in de administratie. Hierbij moet je wel goed opletten dat je de producten ook daadwerkelijk levert. Anders gaat het jou nog veel meer klanten kosten en dan zie je de omzet alleen maar dalen. Wanneer alles op een goede manier uitgevoerd en verwerkt wordt, is dit een goede keuze om alle risico’s te vermijden.

Wil je boekhouden met een online boekhoudprogramma? Bekijk hier het complete overzicht met boekhoudsoftware.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *