Wat is vaste activa?

Sommige bedrijfsmiddelen gaan jarenlang mee. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, machines, de inventaris en bedrijfspanden. Tenminste, het is niet de bedoeling dat ze al binnen een jaar kapot gaan. Deze bedrijfsmiddelen vallen onder de noemer ‘vaste activa’. Wat houdt het precies in en wat valt er nog meer onder? Wij zochten het met veel plezier voor je uit!

Wat zijn vaste activa?

Alle bezittingen van een onderneming noemen we ‘activa’. Zoals de naam al doet vermoeden zijn vaste activa langere tijd verbonden met een bedrijf. We noemden al eerder bijvoorbeeld de inventaris en panden van een bedrijf, maar ook vergunningen, deelnemingen en aankoopsommen vallen onder de paraplu ‘vaste activa’.

Welke soorten vaste activa bestaan er?

Deze bezittingen van een bedrijf worden uiteraard genoemd in de boekhouding. Ze vallen onder de paraplu van ‘bezittingen’, net als debiteuren en vlottende activa. Op de balans deel je vaste activa in op basis van de volgende drie categorieën:

  • Materiële vaste activa
  • Immateriële vaste activa
  • Financiële vaste activa
wat is vaste activa

Wat zijn voorbeelden van materiële vaste activa?

Bij materiële vaste activa moet je denken aan de inventaris, maar ook transportmiddelen, grond, gebouwen, machines en installaties. Ook computerapparatuur en computers mogen niet ontbreken.

Immateriële variant

De immateriële variant kun je niet aanraken, maar is minstens zo belangrijk. Hierbij hebben we het onder andere over ontwikkelingskosten, licenties, octrooien en goodwill.

Financiële vaste activa: alles wat betrekking heeft op geld

Tenslotte komen we aan bij de categorie ‘financiële vaste activa’. Dit betreft alles wat betrekking heeft op geld. Denk bijvoorbeeld aan effecten en leningen voor op de lange termijn.

Wanneer mag je vaste activa opnemen op de balans?

Vaste activa zijn dus de bezittingen van een bedrijf. Ze hebben een plekje aan de linker (activa) kant van de balans. Er geldt echter wel een belangrijke regel voordat je ze in de balans mag opnemen.  Alle activa moet gebruikt worden binnen het bedrijf en een waarde hebben van minstens 450 euro.  Hou er ook rekening mee dat je de kosten van de activa niet in één keer mag afschrijven. De bedrijfsmiddelen gaan als het goed is namelijk een paar jaar mee. Zodoende moet je ze over meerdere jaren afschrijven.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?