Wat zijn debiteuren?

Debiteuren, ook wel kortlopende vorderingen genoemd, zijn een essentieel onderdeel van de boekhouding. Hun hoofdfunctie is in kaart brengen hoeveel geld een bedrijf, instelling, organisatie of individu verschuldigd is aan een andere partij. Doorgaans zijn het klanten die nog geld aan jou verschuldigd zijn. Wist je dat een debiteur zowel een persoon als een bedrijf kan zijn? En dat is niet het enige interessante aan dit belangrijke begrip uit de boekhouding. We vertellen je er graag van alles over in dit artikel.

Wat zijn debiteuren?

Debiteuren staan in de balans van een bedrijf aan de activa kant. Ze zijn in feite ‘bezit’ omdat het geld is dat je nog moet krijgen. Je hebt een factuur verstuurd, maar die staat nog open. Naar verwachting ontvang je dit geld in de (nabije) toekomst. Zodoende noemen we het ook wel een ‘vordering’. Door alle debiteuren nauwkeurig vast te leggen houdt een onderneming nauwkeurig bij hoeveel geld er naar verwachting nog komt.

Wat is het nut van debiteuren?

Boekhouders kunnen simpelweg niet om het gebruik van debiteuren heen. Het geeft organisaties een effectief middel om hun kasstroom te beheren. Niet alleen door bij te houden hoeveel geld er verschuldigd is, maar ook hoeveel ze zelf moeten betalen aan andere partijen. In dat laatste geval wordt door een overzichtelijke administratie meteen duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is om rekeningen te betalen.

wat zijn debiteuren

Debiteuren en schuldbeheer

Een ander voordeel van debiteuren is dat het bedrijven helpt om een beter schuldbeheer voeren. Dat werkt eigenlijk vrij simpel. Door bij te houden hoeveel geld elke lener verschuldigd is en wanneer het naar verwachting betaald zal worden, kan een bedrijf het precieze moment bepalen wanneer ze hun consument(en) krediet moeten verstrekken. Ook bepaalt de onderneming zelf of het vooraf een betaling wil. Dit laatste is handig omdat het de kans op wanbetaling vermindert. Kortom: het is een manier om debiteuren onder controle te houden.

Nuttige informatie over klanten

Debiteuren is niet alleen een praktische manier om de cashflow en eventuele schulden te beheren. Het geeft ook nuttige informatie over klanten. Door bij te houden wie hen geld schuldig is en ook hoeveel, verkrijgen bedrijven inzicht in de bestedingsgewoonten van klanten. Ook is het een stuk eenvoudiger om bepaalde trends vast te stellen. Wat kopen klanten graag en wat niet? Deze kennis is onmisbaar bij de verkoop van producten en diensten. Een bedrijf komt er sneller achter wat wel en niet werkt en kan daar handig op anticiperen.

Ondanks de vele voordelen van debiteuren, brengt het ook enkele nadelen met zich mee. Het is goed om daar ook van op de hoogte te zijn. Zo komt het helaas wel eens voor dat klanten hun schulden niet willen of kunnen betalen. In sommige situaties moet een bedrijf juridische stappen ondernemen om het verschuldigde geld alsnog te krijgen. Dit is een complex en tijdrovend proces.

Debiteuren en credit score van bedrijven

Daarnaast beïnvloeden schulden de credit score van een onderneming. Hoe meer schulden, hoe lager de score. Kredietverstrekkers krijgen het idee dat het bedrijf niet goed met geld om kan gaan. Dit maakt het voor een bedrijf veel lastiger om toegang te krijgen tot leningen of andere vormen van financiering.

Waarom is het geven van een lening wel of geen goed idee?

Zowel kleine als grote bedrijven profiteren van een efficiënte boekhouding, dat is inmiddels wel duidelijk. En debiteuren maken daar een vast onderdeel van uit. Ze spelen een cruciale rol bij het beheer van het kapitaal van een bedrijf, het inzicht in klanten en zelfs de credit score. Het is effectieve manier om in de gaten te houden hoeveel geld er verschuldigd is en wanneer het naar verwachting binnenkomt. Aan de andere kant zijn er soms klanten die hun schulden en/of facturen niet betalen.  Dat is geen goed nieuws, aangezien een bedrijf nu eenmaal geld nodig heeft om investeringen te doen. En het starten van een juridische procedure is voor niemand fijn. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je als bedrijf geld gaat uitlenen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?