Wat is onderhanden werk?

Onderhanden werk is een term die in de financiële administratie van organisaties gebruikt wordt om aan te tonen hoeveel werkzaamheden er zijn verricht waarvoor nog geen factuur is gestuurd. De hoeveelheid werkzaamheden kennen een bepaalde prijs, maar dit is nog niet betaald door de opdrachtgever. Je hebt hiervoor dus wel een opdracht verkregen en moet deze uitvoeren, maar de factuur komt pas zodra de werkzaamheden volledig uitgevoerd zijn. Je hebt als ondernemer dus altijd recht op een bepaald bedrag, maar deze is nog niet doorberekend. Wel moet dit opgenomen worden in de boekhouding.

Onderhanden werk is onzeker

Onderhanden werk kent een bepaalde omvang, waar ook een bedrag aan gekoppeld is. Het is belangrijk om dit bedrag zo laag mogelijk te houden, omdat je het geld pas kunt gaan gebruiken als het binnen is. Daarnaast is het nooit zeker of de opdrachtgever het wel uit gaat betalen of dat het binnen de termijn is. Veel ondernemers hanteren daarom maximaal de omzet tussen twee factureringsronden. Als er maandelijks gefactureerd wordt, houdt dit dus ook in dat er voor maximaal een maand gehanteerd moet worden. Zo zou je altijd optimaal te werk kunnen gaan en ervoor kunnen zorgen dat betalingen niet achter gaan lopen. Zodra de opdracht is gefactureerd verlaagd dit het onderhanden werk.

Op tijd voor de belasting

Ook moet er nagedacht worden over het jaarverslag als je onderhanden werk uitvoert. Kan het nou wel of niet als winst worden berekend? Het blijft altijd lastig, omdat het ook onzeker is wat betreft het inkomen. Wanneer de belasting betaald moet worden speelt dat ook een grote rol. De belastingaangifte moet namelijk altijd op het juiste tijdstip uitgevoerd worden en dan kan het problematisch zijn als er een bepaald bedrag nog niet op de rekening staat. Je kunt daarom ook bepaalde termijnen hanteren, zoals bijvoorbeeld een contract of een bepaald percentage.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *