Wat is giraal geld?

Geld is allang niet meer beperkt tot cash, dat weten we allemaal. Digitale transacties en betalingen zijn anno 2023 doodnormaal. Banken en andere financiële instellingen creëren en bewaren zelfs digitaal geld, dat bekend staat als giraal geld. Het vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de moderne economie en heeft de manier waarop we betalingen doen voorgoed veranderd. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over giraal geld.

Welke voordelen biedt giraal geld?

Een groot voordeel van giraal geld is dat het veiliger is dan contant geld. Het is namelijk digitaal en wordt zodoende opgeslagen in beveiligde databases. Die zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers. Personen kunnen alleen inloggen wanneer ze daar toestemming voor hebben gekregen. Deze vorm van beveiliging verkleint de kans op diefstal en fraude. Zodoende is giraal geld uiterst veilig om te gebruiken.

Sneller en efficiënter geld overmaken

Een ander voordeel van giraal geld is dat het gebruiksvriendelijk en snel is. In tegenstelling tot contant geld hoeft het namelijk niet fysiek te worden overgedragen. Dit zorgt ervoor dat het sneller en efficiënter kan worden gebruikt. Dit is goed nieuws voor bedrijven die grote hoeveelheden geld moeten overmaken. Ze zijn in staat om sneller te werken en om meer transacties te voltooien in minder tijd.

wat is giraal geld

Internationale transacties goedkoper

Tevens is het dankzij  giraal geld mogelijk om internationale transacties gemakkelijker en goedkoper te maken. Bedrijven en individuen kunnen geld overmaken naar andere landen zonder de kosten en vertragingen die vaak gepaard gaan met traditionele transacties.

Meer transparant

Ten slotte biedt giraal geld ook voordelen op het gebied van transparantie en controleerbaarheid. Instanties houden alle transacties nauwkeurig bij. Ook worden alle ontwikkelingen nauwkeurig gemonitord, wat de kans op fraude en andere illegale activiteiten aanzienlijk verkleint.

Het belang van giraal geld en de economie

We durven wel te zeggen dat giraal geld een belangrijk onderdeel is van de moderne economie. Het is veilig, snel, efficiënt, transparant en goedkoop. Zodoende is het voor zowel individuen als bedrijven belangrijk om zich bewust te zijn van de voordelen en mogelijkheden die giraal geld biedt. Alleen dan kunnen ze het gebruiken als een effectief instrument voor financiële transacties en handel.

Welke vormen van giraal geld bestaan er?

Je weet inmiddels dat giraal geld belangrijk is voor de economie. Maar hoe betaal je ermee? Feit is dat er verschillende vormen van giraal geld bestaan. Laten we zeven op een rijtje zetten:

  • Bankoverschrijvingen
  • Creditcards
  • Online betalingssystemen

Hoe zet je het om in contant geld?

Een belangrijk kenmerk van deze vorm van geld is dat het elk moment in content geld kan worden omgezet. Dit is belangrijk voor mensen die geld willen opnemen van hun bankrekening of die fysieke valuta nodig hebben voor een specifieke transactie. Banken bieden meestal een breed scala aan diensten aan voor het omzetten van giraal geld in contant geld. Denk bijvoorbeeld aan geldautomaten, bankkantoren en online betaalplatforms.

Is giraal geld veilig?

Zoals we al eerder schreven wordt giraal geld door financiële instellingen gecreëerd. Op het moment dat iemand geld stort op zijn of haar bankrekening, wordt dit geld niet fysiek in een kluis bewaard. In plaats daarvan wordt het omgezet in giraal geld. Dit zorgt ervoor dat banken en andere financiële instellingen de hoeveelheid geld goed in de gaten kunnen houden. Dat brengt enkele voordelen met zich mee. Zo is het een manier om het geldaanbod te reguleren en zorgt het voor financiële stabiliteit.

Heeft giraal geld ook nadelen?

Inmiddels is wel duidelijk dat giraal geld een aantal voordelen met zich meebrengt. Een groot nadeel is echter dat het mogelijk doelwit kan zijn voor fraude en cyberaanvallen. Omdat dit type geld uit elektronische gegevens bestaat kunnen hackers deze gegevens in handen krijgen. Financiële instellingen streven er daarom naar om meerdere veiligheidsprotocollen te implementeren. Op die manier verkleinen ze de kans op fraude en diefstal. Cybercriminelen liggen immers altijd op de loer.

Welke uitdagingen brengt dit type geld nog meer met zich mee?

Een ander minpunt van giraal geld is dat het kan leiden tot een toename van schulden en schuldenproblemen. Je kunt het snel en gemakkelijk uitgeven. Dit maakt het heel verleidelijk om meer geld uit te geven dan verstandig is. Bij hoge rentetarieven is de kans op schulden en financiële problemen groot. En helaas brengt dat veel mensen in de problemen. Iedereen die gebruik maakt van giraal geld moet dus voorzichtig en verstandig handelen.

Populariteit neemt nog steeds toe

Ondanks bovengenoemde uitdagingen blijft giraal geld een belangrijk onderdeel van de moderne economie. Het maakt het mogelijk om sneller en gemakkelijker een transactie te plegen, verkleint het risico van fysieke diefstal. Ook het reguleren en beheren van het geldaanbod is dankzij deze digitale vorm van geld eenvoudiger dan ooit. Als gevolg hiervan is het gebruik van giraal geld de afgelopen decennia exponentieel gestegen.

Tot slot: is het wel of geen goed idee om giraal geld te gebruiken?

Op de vraag of je wel of geen giraal geld moet gebruiken is puur persoonlijk. Sommige mensen hebben simpelweg cash nodig, omdat ze zich bevinden in een omgeving waarbij digitaal betalen niet mogelijk is. Maar je hebt ook mensen die veel waarde hechten aan gemak en snelheid. En in dat geval komt het gebruik van  giraal geld heel goed uit.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?