Wat is een vennootschap onder firma?

Een vennootschap onder firma is een rechtsvorm waarbij je met een zakelijke partner een bedrijf begint en een gemeenschappelijke bedrijfsnaam aanneemt. Daarbij zijn dus meerdere zakenpartners verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en je hebt altijd een gezamenlijke aansprakelijkheid. Daarbij kun je als ondernemer ook nog een eigen eenmanszaak naast de vof hebben of deelnemen in bv’s. Je zit dus niet alleen aan jouw vennootschap vast. Het enige wat je hoeft te doen is het bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de juiste ultimate beneficial owners (UBO’s) inschrijven. Dit zin de belanghebbenden van het bedrijf.

De vennootschap onder firma en de belastingen

Een vennootschap onder firma is net als alle andere bedrijven onderneming voor de inkomstenbelasting. Daarbij betaal je premies voor de volksverzekeringen. Je kunt alleen geen beroep doen op werknemersverzekeringen voor de Ziektewet. Hier betaal je daarom ook geen belasting voor. Afhankelijk van jouw eigen situatie kun je wel aanvullende verzekeringen afsluiten. Hierover moet je je goed laten informeren door een specialist. Ook moet je goed gaan bekijken hoe je de aansprakelijkheid regelt. Als hier geen afspraken over worden gemaakt is namelijk iedereen aansprakelijk.

De afspraken registreren

Bij een vennootschap onder firma wordt er in eerste instantie aanspraak gemaakt op het vermogen van de vof. Pas als blijkt dat dit onvoldoende is, kan de schuldeiser het privévermogen van de vennoot verhalen. Dit kan direct voor het gehele bedrag zijn. Stel daarom altijd een volledig contract op en laat hierin alle afspraken vastleggen. Ook kun je hierin een levensverzekering op elkaar afsluiten, waardoor de continuïteit gewaarborgd wordt. Deze afspraken worden geregistreerd en ze zijn openbaar inzichtelijk via het Handelsregister. Als je deze niet registreert, dan gelden de afspraken alleen onderling en kunnen er wellicht nog enkele misverstanden ontstaan. Het schept daarom ook veel duidelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *