Wat is een thuiskantoor?

Thuiswerken bestaat al een aantal jaren, maar sinds de Corona crisis heeft de populariteit ervan pas echt een vlucht genomen. Dankzij het internet en communicatietools als Zoom en Skype hebben veel mensen nu de mogelijkheid om thuis te werken. Sterker nog: het thuiskantoor is inmiddels niet meer weg te denken uit ons professionele leven. Wat is het precies? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een thuiskantoor?

Een thuiskantoor is veel meer dan alleen een plek voor jouw laptop en kop koffie. In tegendeel, je doet er veel meer dan af en toe wat e-mails beantwoorden. Het is een ruimte die speciaal is ontworpen om voor een optimale werk-privébalans te zorgen. Bovendien schijnt thuiswerken de productiviteit te bevorderen. Het is jouw eigen oase van efficiëntie en concentratie, waar je je kunt richten op je taken zonder afleidingen van de buitenwereld.

wat is een thuiskantoor

Wat zijn de voordelen van een thuiskantoor?

De voordelen van een thuiskantoor zijn talrijk, zo hebben veel mensen inmiddels ontdekt. Wist je dat inmiddels 4 op de 10 mensen een thuiskantoor heeft? Laten we alle voordelen eens overzichtelijk op een rijtje zetten:

Voordeel 1: Het is goed voor de productiviteit
Het thuiskantoor is een geweldige ruimte om je productiever te maken. In een goed georganiseerde en aangepaste ruimte is het een stuk gemakkelijker om je te concentreren op het werk. Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik en kunt je werkomgeving aanpassen aan je behoeften. Dit zorgt vaak voor een hogere productiviteit en betere prestaties.

Voordeel 2: Het verhoogt de flexibiliteit
Een thuiskantoor biedt je de flexibiliteit om je werktijden aan te passen aan je persoonlijke leven. Je kunt ’s ochtends vroeg beginnen als dat het beste bij je past en hoeft niet de deur uit. Urenlang in de file staan of vertragingen in het OV zijn verleden tijd. Ook mag je gerust een pauze nemen om voor je kinderen te zorgen of om even te ontspannen. Vervolgens kun je ’s avonds weer aan het werk gaan. Deze flexibiliteit zorgt voor een betere privé-werk balans en veel minder stress.

Voordeel 3: Je geniet van een mooie en efficiënte werkomgeving
In een thuiskantoor pas je jouw werkplek aan op basis van je eigen wensen. Hou daarbij rekening met jouw specifieke behoeften. Kies bijvoorbeeld ergonomische meubels, optimaliseer de verlichting en kies zelf de kleuren op de muur voor een fijne en efficiënte werkomgeving. Dit maakt het leuker én eenvoudiger om jouw werktaken af te ronden en je doelen te bereiken.

Voordeel 4: Je bespaart (reis)tijd en geld
Door vanuit huis te werken, bespaar je tijd en geld die anders zouden worden besteed aan woon-werkverkeer, lunchpauzes en werkkleding. Je hebt dan ook meer vrije tijd en minder uitgaven in verband met je werk.

Voordeel 5: Je werkt aan jouw zelfdiscipline
Werken aan huis in een mooi thuiskantoor vereist een zekere mate van zelfdiscipline. Je moet in staat zijn om jezelf te motiveren zonder direct toezicht van een manager. Dit is goed voor jouw persoonlijke ontwikkeling en groei, aangezien je meer verantwoordelijkheid hebt voor je eigen succes.

Voordeel 6: Het zorgt voor een goede balans tussen werk en privéleven
Een van de grootste voordelen van een thuiskantoor is dat het zorgt voor een goede balans tussen het werk en je privé leven. Je gaat immers aan de slag terwijl je dicht bij jouw familie en geliefden bent. Daarnaast heb je de flexibiliteit om tijd vrij te maken voor persoonlijke verplichtingen en ontspanning.

Voordeel 7: Het is goed voor jouw gezondheid
Een goed ingericht thuiskantoor draagt zeker bij aan een goede gezondheid. Ergonomische meubels en een gezonde werkplek voorkomen lichamelijke klachten, terwijl de flexibiliteit om een pauze te nemen voor lichaamsbeweging of gezonde maaltijden zorgen voor meer geluk en ontspanning. En dat is goed voor lichaam en geest!

Voordeel 8: Het is goed voor het milieu
Werken vanuit huis is ook goed voor het milieu. Minder woon-werkverkeer betekent namelijk minder autoverkeer en uitstoot van broeikasgassen.

Wat zijn de nadelen van een thuiskantoor?

In feite is een thuiskantoor veel meer dan alleen een werkplek in je huis. Sterker nog: het is een bepaalde levenstijl. Je hebt meer controle over je professionele en persoonlijke leven en managers hebben niets meer te zeggen over et werk dat je doet. Het biedt je de kans om je werk op je eigen voorwaarden te doen, met de voordelen van meer productiviteit, flexibiliteit en balans tussen werk en privéleven. Misschien vraag je je nog wel af: maar brengt een thuiskantoor dan écht geen nadelen met zich mee? Zeker wel. Laten we er een paar noemen:

Nadeel 1: Het kan eenzaam zijn
Wie een thuiskantoor heeft mist soms de dagelijkse interactie met collega’s die er wel op kantoor is. Dit gebrek aan sociale contacten leidt mogelijk tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid, hoewel dit verschilt per persoon.

Nadeel 2: Er zijn meer afleidingen
Thuis zijn er vaak meer afleidingen dan op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken, de televisie, kinderen en/of huisdieren die niet bepaald goed zijn voor jouw productiviteit.

Nadeel 3: Er ontstaan soms technische problemen
Je bent afhankelijk van technologie om je werk te kunnen doen. Zo is voor online ondernemers het niet bepaald handig wanneer het internet uitvalt. Hetzelfde geldt voor softwareproblemen of bepaalde digitale programma’s die het ineens niet meer doen.

Nadeel 4: Minder kans om je professioneel te ontwikkelen
Op kantoor heb je vaak meer mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, zoals mogelijkheden om te netwerken. Thuiswerken kan dit soort kansen beperken, aangezien je minder in aanraking komt met collega’s en leidinggevenden.

Een thuiskantoor: meer dan een bureau en een stoel alleen

Het creëren van een effectief thuiskantoor vereist wel veel planning en toewijding. Het draait zeker niet alleen om het plaatsen van een bureau en een stoel in een willekeurige kamer. Creëer een fijne ruimte met overzicht en ergonomie om volledig te genieten van alle voordelen van een thuiskantoor. En wees je bewust van de nadelen. Voel je je een beetje eenzaam? Neem dan even vrijaf en besteed tijd aan sociale contacten.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?