Wat is een storno?

Een storno is een ander woord voor een annulering. Vaak gaat het hierbij om een automatische incasso. Vaak gaat het hierbij om een fout. Soms komt het namelijk voor dat iemand zelf het geld overmaakt, maar dat er tegelijkertijd ook een automatische incasso plaatsvindt. In dit geval kan iemand de afschrijving annuleren. Het mag echter niet altijd toegepast worden, waardoor je goed op moet gaan letten dat dit niet gebeurt binnen het bedrijf. Hierdoor kan jouw boekhouding ook niet altijd op de juiste manier uitgevoerd worden en voldoe je niet aan de betalingsplichten die je hebt met de andere partijen.

Wat is storno?

Het begrip storno heeft doorgaans betrekking op een automatische incasso waar een fout bij wordt gemaakt. Zo komt het wel eens voor dat iemand handmatig geldt overmaakt terwijl er ook een automatische incasso plaatsvindt. Hij of zij betaalt dan twee keer en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is er een manier om de automatische incasso te annuleren: storno. Het is niets anders dan het terugdraaien van een automatische incasso.

Waarom is een storno belangrijk?

Een storno is belangrijker dan je denkt. Zonder deze optie is het niet mogelijk om onjuiste transacties e annuleren. En dat zou leiden tot financiële problemen en geldverlies. Mogelijk volgen er zelfs juridische problemen. Alle gegevens in financiële overzichten en rapporten moeten helder en nauwkeurig zijn. En dankzij deze optie is dat ook vaak het geval.

storno

Wanneer een storno uit laten voeren

Een storno mag eigenlijk altijd aangevraagd worden. In dit geval gaat het via jouw bank, waar je zelf de annulering doorvoert. In sommige gevallen kan de bank het ook voor jou doen. Dit gebeurt wanneer je niet voldoende saldo hebt. Je hebt dan vaak 8 weken de tijd om de reguliere storno te laten gebeuren. In sommige gevallen, bijvoorbeeld met een eenmalige incasso of bij loterijen, mag je de annulering niet aanvragen. Wanneer je onrechtmatig een annulering aanvraagt, kan er via de Melding Onterechte Incasso (MOI) uitsluiting gegeven worden van een automatische incasso. Dit gebeurt wanneer je het te vaak doet.

Hoe ga je als bedrijf om met annuleringen?

Heb je een eigen bedrijf met een online boekhouding? Hartstikke handig, maar probeer fouten bij automatische incasso’s écht te voorkomen. Het komt namelijk wel eens voor dat klanten een storno aanvragen, waardoor jij geld misloopt. Dit kan in extreme gevallen leiden tot financiële problemen en een onoverzichtelijke boekhouding. Gelukkig kun je via diverse boekhoudprogramma’s razendsnel ongeautoriseerde incasso’s opsporen en verwijderen. Daarmee voorkom je dat klanten hun betaling annuleren.

Vraag niet te vaak annuleringen aan

In principe kan iedereen altijd en overal een storno aanvragen. Meestal schakel je de bank daarvoor in, bijvoorbeeld als je te weinig geld hebt. Gemiddeld wordt een annuleringsprocedure binnen acht weken afgerond. Overigens is het niet altijd mogelijk om een annulering aan te vragen. Zo moet je nooit teveel ongeoorloofde annuleringen uit laten voeren. Dit leidt mogelijk tot een verwijdering uit uit automatische incasso’s, en dat wil je liever niet!

Het voorkomen van annuleringen bij klanten

Bij het doen van de boekhouding moet je een storno weten te voorkomen. Je kunt automatische incasso’s altijd verwijderen binnen een boekhoudprogramma. De foute incasso’s kunnen hier gelijk geselecteerd worden en worden verwijderd. Zo voorkom je dat klanten een annulering aan gaan vragen en jij veel geld misloopt. Tevens kan het ervoor zorgen dat je veel minder stappen hoeft te doorlopen om de klanten alsnog aan de betalingsplicht te laten voldoen. Je hebt hierdoor altijd de balans op de juiste manier en hoeft niet lang meer te wachten op het geld dat iemand jou verschuldigd is.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?