Wat is een startende ondernemer?

Op dit moment telt Nederland meer dan 2 miljoen bedrijven. Dit cijfert dateert van januari 2023. Misschien maak jij zelf ook wel deel uit van deze groep. Ben je net begonnen? Dan ben je een startende ondernemer. Waarschijnlijk voldoe je aan een lijst met eisen om jezelf zo te mogen noemen. Hoe zit dit precies? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een startende ondernemer?

Een ondernemer is iemand die zelfstandig bepaalde werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit haalt. Dit is de omschrijving van de Belastingdienst, maar uiteraard komt er veel meer bij kijken. Zo zijn er ondernemers die een bedrijf hebben met meerdere werknemers. Ook kan het zijn dat ze samenwerken met een ander bedrijf. En soms werkt een ondernemer alleen. In dat geval is hij of zij een ‘zelfstandige zonder personeel’ (ZZP). Er is wel eens discussie over of een ZZP’er echt een ondernemer is. Voor de Belastingdienst wel, want dit persoon is een ‘zelfstandig ondernemer’.

Wat zijn de regels in Nederland om een bedrijf te mogen starten?

Heb je een geweldig idee voor een bedrijf en overweeg je om naar de Kamer van Koophandel te gaan om je in te schrijven? Verdiep je dan eerst in de voorwaarden voor het starten van een eigen bedrijf in Nederland. Iedereen mag in principe beginnen met een eigen bedrijf, maar het is wel handig als je:

  • Voorwaarde 1: Vooraf een bedrijfsvorm hebt bepaald. Dit kan zowel een eenmanszaak als een vennootschap, een firma of een maatschap zijn.
  • Voorwaarde 2: Voldoet aan de de voorwaarden van de startersaftrek.
wat is een startende ondernemer

Wat is de startersaftrek?

De startersaftrek houdt in dat je alle bedrijfsmiddelen die je in het eerste jaar of het voorgaande (opstart-) jaar willekeurig mag afschrijven. Je mag dus geen bedrijfsmiddelen afschrijven in het tweede of derde jaar, want dan geldt de startersaftrek niet meer. De startersaftrek bedraagt momenteel 2.123 euro. Je mag het maximaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar na de start van een onderneming. Maar let wel op de volgende regels:

  • Je moet in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek.
  • Je moet de afgelopen vijf jaar niet elk jaar als ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn opgetreden.
  • Je moe afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek.
  • Je mag in de afgelopen vijf jaar niet zonder fiscale gevolgen met pensioen zijn gegaan uit een besloten vennootschap.

Wanneer mag je bedrijfsmiddelen afschrijven?

Tevens moet je aan bepaalde regels om in aanmerking te komen voor de willekeurige afschrijving. Om precies te zijn: de investering voor elk kalenderjaar dient aan het limiet voor de kleine investeringsaftrek te voldoen. Wanneer totale investering deze limiet overschrijdt, ben je vrij om elk bedrijfsmiddel willekeurig af te schrijven. De ondergrens doet er daarbij niet toe. Stel je voor dat je het afgelopen jaar slechts één bepaald bedrijfsmiddel hebt aangeschaft, bijvoorbeeld een laptop van 800 euro. In dat geval mag je die afschrijven. 

Startende ondernemers, veel succes!

Startende ondernemers beginnen aan een bijzonder avontuur. Hopelijk leidt de weg naar succes, en een goed begrip van de regels draagt daar zeker aan bij. Daardoor profiteer je maximaal van de belastingvoordelen van startersaftrek. Raadpleeg altijd je belastingadviseur of accountant om er zeker van te zijn dat je aan alle eisen voldoet en optimaal gebruik maakt van deze regelingen in jouw specifieke omstandigheden. Daardoor blijft jouw bedrijf financieel gezond en wordt het gemakkelijker om door te groeien.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?