Wat is de Kamer van Koophandel?

Ben je ondernemer of overweeg je om er een te worden? Dan moet je zeker bekend zijn met de Kamer van Koophandel (KvK). Wist je dat de eerste vestiging al in 1803 opende in Rotterdam? Hoog tijd om ons eens te verdiepen in deze organisatie. Wat doet de KvK precies en waarom krijgt ieder bedrijf ermee te maken? Zomaar wat vragen die in dit artikel aan de orde komen.

Wat is de Kamer van Koophandel?

De afkorting van de Kamer van Koophandel is ‘KvK’. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het bijhouden van een handelsregister waarin gegevens van alle Nederlandse bedrijven en rechtspersonen in zijn terug te vinden. Haar taken gaan echter verder dan het registreren van bedrijven alleen. Zo kun je er als ondernemer ook terecht voor informatie, voorlichting en ondersteuning op het gebied van zakendoen en de belastingdienst.

Wat doet de Kamer van Koophandel?

De hoofdverantwoordelijkheid van de KvK is de registratie van bedrijven.  De organisatie registreert de gegevens van iedere ondernemer die zich inschrijft in het zogeheten ‘handelsregister’. Dit een digitale database met informatie over Nederlandse bedrijven en rechtspersonen. Voorbeelden zijn de naam van de ondernemer, zijn of haar adres, het jaar van oprichting en het adres of de adressen waar het bedrijf is gevestigd.

wat is de kamer van koophandel

Hoe verloopt het inschrijvingsproces?

Ben jij een van de Nederlandse ondernemers die zich heeft ingeschreven bij de KvK of ben je van plan om dat te gaan doen? Het proces is altijd hetzelfde. Na de inschrijving worden jouw gegevens naar de Belastingdienst doorgestuurd. Je hoeft een onderneming dus niet apart bij de Belastingdienst in te schrijven. Nadat je bij de KvK bent geweest ontvang je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.

Verplicht financieel verslag

Belangrijk om te weten is dat BV’s, NV’s en coöperaties verplicht zijn om jaarlijks een financieel verslag in te dienen bij het Handelsregister. Uiteraard zorgt de KvK er voor dat de informatie altijd actueel is en wordt bijgehouden. Deze informatie wordt op verzoek verstrekt door ondernemers, overheden en andere organisaties.

Hoe kun je advies en ondersteuning krijgen van de KvK?

Naast de registratie van je bedrijf kun je bij de KvK terecht voor advies en ondersteuning. De organisatie heeft als doel om ondernemers te informeren en te adviseren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan zoals regelgeving, veilig ondernemen, financiering en internationale handel. Tevens is het mogelijk om persoonlijk advies te krijgen over ondernemerschap, financiering en bedrijfsinnovatie.

Informatie over internationaal uitbreiden

Naast haar diensten voor bedrijven in Nederland is de KvK ook een waardevolle bron voor bedrijven die internationaal zaken willen doen. Je ontvangt hulp en informatie over onderwerpen als exporteren, importeren en het vestigen van een aanwezigheid in een ander land. Op die manier begrijp je de internationale handelsvoorschriften beter en kom je sneller in contact met lokale handelspartners en organisaties.

Kantoren over de hele wereld

Een belangrijke manier waarop KvK de internationale handel ondersteunt is via haar netwerk van kantoren en partners over de hele wereld. De organisatie heeft kantoren in veel landen, waaronder China, India, Brazilië en de Verenigde Staten. Ook werkt het nauw samen met lokale organisaties om informatie en ondersteuning te bieden aan bedrijven die in deze regio’s actief zijn.

Nuttige informatie over culturele verschillen en internationaal zakendoen

Stel je voor dat je een Nederlands bedrijf bent die haar activiteiten graag wil uitbreiden naar India. In dat geval is het een goed idee om naar de KvK te gaan, want die geeft informatie  over de lokale markten en regelgeving, potentiële zakenpartners en dienstverleners voorstellen. Ook advies over culturele verschillen en zakelijke praktijken is ongetwijfeld zeer welkom. Met dergelijke informatie navigeer je beter door de complexe internationale zakenwereld en vergroot je jouw kans op succes.

Informatie over bedrijven opzoeken bij de Kamer van Koophandel

Heb je informatie over en bepaald bedrijf nodig? Alle ondernemers in Nederland staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er is een handelsregister waar je informatie over bedrijven kunt opzoeken, doorgaans tegen betaling. Een digitaal gewaarmerkt uittreksel kost anno 2023 8,45 euro. In het uittreksel staat onder andere het volgende:

  • Achtergrondinformatie over het bedrijf, de organisatie of de instelling. Denk bijvoorbeeld aan de naam, het adres, de datum van oprichting, bestuurders en het type rechtspersoon
    De bedrijven die met de organisatie verbonden zijn
  • Financiële informatie uit de jaarrekening. Dit is handig om te controleren of een potentiële zakenpartner voldoende financiële draagkracht heeft.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?