Wat is een aanmaning?

Nederland telt ongeveer 2,2 miljoen bedrijven, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Een aanzienlijk deel daarvan zijn eenmanszaken. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep ondernemers. Een van de uitdagingen waar ondernemer tegen aan loopt is het op tijd laten betalen van facturen. Je wilt graag betaald worden voor jouw producten en/of diensten. Maar wat als dat niet of veel te laat gebeurt? Dan kun je een aanmaning sturen. In dat artikel lees je wat dit inhoudt en hoe je het beste een aanmaning kunt sturen.

Wat is een aanmaning?

Het is niet fijn wanneer je een aanmaning moet sturen. Toch is het helaas niet altijd te voorkomen omdat niet iedere klant op tijd betaald. Een aanmaning is een bericht om een persoon of een bedrijf er aan te herinneren dat een achterstallige factuur voldaan moet worden. Daarbij ben jij de schuldeiser en degene die moet betalen de schuldenaar. Soms zijn er helaas meerdere herinneringen nodig.

aanmaning voorbeeld
voorbeeldbrief aanmaning

Hoe verstuur je een aanmaning?

Er zijn verschillende manieren om een aanmaning te sturen. Een e-mail ligt voor de hand, aangezien het een effectieve methode is om mensen te bereiken. Bovendien kun je alle relevante informatie in één bericht opnemen, zoals het verschuldigde bedrag, de uiterlijke betaaldatum en eventueel een betaallink. Dit laatste onderdeel is erg handig omdat ontvangers er heel gemakkelijk hun rekening mee kunnen betalen.

WhatsApp of SMS

Heeft het versturen van een of meerdere e-mails geen zin gehad? Het versturen van WhatsApp of tekstberichten (SMS) is een andere populaire manier om mensen eraan te herinneren hun rekeningen te betalen. Net als bij e-mail kun je alle relevante informatie in het bericht opnemen. En, aangezien de meeste mensen hun telefoon altijd bij zich hebben, zullen ze je herinnering waarschijnlijk meteen zien.

Bellen

Heb je het telefoonnummer van de klant die niet betaald? Dan zou je ook eens kunnen bellen. De kans is groot dat je iemand meteen bereikt. Bovendien heb je op die manier persoonlijk contact en dat zou best eens kunnen helpen.

Blijf altijd vriendelijk bij het versturen van een aanmaning

De maximale betaaltermijn voor grote bedrijven om facturen te betalen is 30 dagen. Toch krijgt meer dan de helft van de ondernemers te laat betaald. Zij ontkomen er niet aan om een aanmaning te sturen. Hoe vervelend het ook is, doe dit altijd op een vriendelijke manier. Je haalt mensen sneller over door aardig te blijven dan door dreigementen te gebruiken. Is jouw betaling na een paar maanden nog steeds niet binnen? Dan is het tijd om stappen te ondernemen door een incasso bureau in te schakelen. De incassokosten breng je dan in rekening bij jouw klant.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?