Wat is de voorkeursboeking?

Bij het ondernemen kun je ook een voorkeursboeking opgeven. Dit is een boeking die zichzelf invult. Hiervoor zijn er vooraf een aantal instellingen opgegeven, waardoor onder andere de inkoopfacturen, bank, kas of memoriaal boekingen veel sneller kunnen verlopen. Je hebt er hierdoor ook minder omkijken naar. Voor jou als ondernemer kan het grote voordelen opleveren en je houdt meer tijd over om je op andere zaken te richten. Wel moet je dan weten hoe je deze verwerkt in de boekhouding en op welke voordelen je kunt rekenen. Wanneer je dit weet, kun je er wellicht beter gebruik van maken.

Een voorkeursboeking bij terugkerende facturen

Een voorkeursboeking kan uitgevoerd worden bij facturen die wekelijks, maandelijks of jaarlijks ontvangen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld abonnementen van jouw telefoon of internet zijn, maar ook de maandelijkse rekening van elektriciteit. Vaak draait het hierbij om dezelfde factuur. Omdat deze factuur steeds hetzelfde is, weet je al wat je moet invullen in de administratie bij de verwerking van inkoopfacturen. Daarbij kun je het verwerken van de transacties ook veel sneller uitgevoerd hebben door de daarvoor bestemde boekingen te selecteren in een boekhoudprogramma. Je bespaart jezelf er veel tijd mee door hier gebruik van te maken.

Minder tijd aan de boekhouding

Zoals gezegd moet je vooraf de instellingen opgeven bij een voorkeursboeking. De factuurregels worden hierbij automatisch ingevuld en je kunt de facturen direct naar jouw klanten sturen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven welke regels er gebruikt moeten worden bij het boeken van een inkoopfactuur. Bij een factuur die deels privé en deels zakelijk geboekt moet worden, moet je twee regels aanmaken. Beide regels zorgen dan voor een deling van 50 procent. Met de voorkeursinstellingen zorg je ervoor dat de bedragen altijd kloppend in de boekhouding komen te staan en je de administratie veel sneller uitgevoerd hebt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *