Nederland telt ongeveer 2 miljoen bedrijven, zo blijkt uit cijfers afkomstig van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een groot deel van deze ondernemingen betaalt Belasting Toegevoegde Waarde, ook wel de btw of de omzetbelasting genoemd. We kunnen dit proces samenvatten als de ‘btw afdracht’. Wat houdt het precies in? We leggen het je graag uit in dit artikel!
Wat is de btw afdracht?
Over de omzet die je behaald met de verkoop van producten en diensten dient belasting te worden betaald. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, zoals stichtingen en naamloze vennootschappen zijn dit verplicht. Stel je voor dat een ondernemer teksten schrijft voor de website van een ander bedrijf. In dat geval rekent hij 21 procent btw bovenop het bedrag dat de opdrachtgever moet betalen voor de geleverde diensten. Vervolgens betaalt de ondernemer om het kwartaal de btw aan de Belastingdienst. Dit geld komt terecht in de schatkist. Naar schatting verdient de overheid jaarlijks meer dan 50 miljard euro aan de btw afdracht.
Wanneer mag je btw terugvorderen?
Investeren is een vast onderdeel van veel bedrijven. Tijdens het doen van de belastingaangifte kun je de btw over de producten en/of diensten die je hebt gekocht terugvragen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde apparatuur en kantoorbenodigdheden. De aangifte moet informatie bevatten over alle BTW die je hebt betaald. Daarnaast dien je van alle zakelijke uitgaven een bewijs te hebben in de vorm van bonnetjes.
Waarom is btw terugvorderen voordelig?
Dat je als ondernemer btw kunt terugvragen is goed nieuws. Op die manier kun je namelijk jouw totale bedrijfskosten op een vrij simpele manier verlagen. Een deel van het geld dat je hebt geïnvesteerd krijg je immers teruggestort op de rekening. En daardoor hou je meer kapitaal over om te investeren in jouw bedrijf.
Wat is het standaard btw percentage in Nederland?
Het standaard btw percentage in Nederland over producten en diensten is 21 procent. Toch geldt dit percentage lang niet altijd. Er zijn bepaalde uitzonderingen op de regel en daar gelden het zogeheten ‘lager btw tarief’ en het ‘nultarief’ voor. In Nederland hebben producten en diensten die voor iedereen beschikbaar moeten zijn een lager btw tarief. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen en voedsel. Van een 0 procent btw tarief is sprake wanneer je bijvoorbeeld goederen levert aan het buitenland. Hou bij de btw afdracht dus altijd rekening met de producten en/of diensten die je hebt gekocht of geleverd.
Tot slot: bespaar een hoop zorgen en hou de administratie nauwkeurig bij
Het doen van de btw aangifte is niet heel ingewikkeld. Je kunt altijd een boekhouder inschakelen om deze belangrijke taak goed voor jou af te ronden. Hoe dan ook is het altijd belangrijk om een grondige administratie bij te houden. Bewaar bonnetjes, facturen en belangrijke documenten altijd op een veilige plek. Zo heb je alles bij de hand wanneer de Belastingdienst een controle wil uitvoeren. En dat bespaart een hoop zorgen!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar