Financiële software: wat voor, gratis en mogelijkheden

Er is veel wat je over financiële software moet weten. Heel veel. Ga er daarom goed voor zitten en bereid je voor op misschien wel het meest uitgebreide artikel over dit onderwerp. Financiële programma’s of software, hoe je het ook wil noemen, maken een belangrijk deel uit van het bedrijfswezen.

Geen ondernemer kan zonder financiële software. Net als dat een schoenmaker niet zonder zijn poetsmiddel kan. En een supermarkt zonder voorraad. Mogelijk heb jij nog niet voor ogen wat je precies kunt verwachten van financiële software of welke programma’s er precies zijn. Daar gaat verandering in komen. Want met de informatie uit dit artikel, weet je eens en voor altijd wat de meerwaarde van financiële software voor jouw bedrijf kan zijn.

Laten we daarom een diepe duik nemen in de wereld waar dagelijks nieuwe programma’s bij komen. Er is uiteindelijk maar één manier om echt op de hoogte te blijven en dat is door te blijven leren!

Kort samengevat is dit de beste financiële software van dit moment:

exact home

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

moneymonk

 • Mobiele app IOS/android
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Wat voor soorten financiële software zijn er?

Dit is een stuk waar je waarschijnlijk goed moet opletten. Als er iets is wat ervoor zorgt dat het lastig is om een goed idee van deze wereld te krijgen, is het wel de diversiteit. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat ook ik het bos door de bomen soms niet meer kan zien. En dat is nog wel wat voor iemand die dagelijks (zelfboekhouder.com) met financiële programma’s bezig is.

Het onderstaande overzicht geeft de meest accurate weergave van de financiële software die jij op dit moment kunt afnemen.

financiele software voor mkb

Boekhoudsoftware

Veruit het meest gebruik in Nederland is boekhoudsoftware. Het overgrote deel van de ondernemers, waar er in Nederland bijna een miljoen van zijn, maakt gebruik van boekhoudsoftware. Waarom? Omdat je anders bijna geen fatsoenlijk bedrijf kunt opbouwen.

Het verzorgen van een accurate en effectieve boekhouding hoort bij ondernemerschap. Of je dat nu zelf doet of laat doen. Dit komt omdat je zonder de juiste informatie, nooit de juiste keuzes kunt maken. Vroeg of laat breekt dat een bedrijf op. Bijvoorbeeld doordat je meer kosten op bepaalde diensten maakt dan dat je omzet. Iets waar geen bedrijf op lange termijn op zal kunnen blijven bestaan.

Op dit moment zijn er vijf boekhoudprogramma’s die wat mij betreft onder de noemer ‘het best’ omschreven kunnen worden. Dit zijn:

Afhankelijk van jouw bedrijf (omvang, specialisatie) zit tussen een van deze vijf het boekhoudprogramma dat bij je past.

Financiële planningssoftware

Dit is een wat lastigere categorie, omdat diverse soorten hieronder kunnen vallen. Diverse boekhoudprogramma’s zijn van elementen voorzien die je helpen bij het financieel inplannen van zaken. Toch komt daadwerkelijk projectmanagementsoftware meer in de buurt. Zolang het maar van boekhoudkundige én projectmanagement functies voorzien is.

In dat geval, heb je software te pakken waarmee je op een scala aan situaties in kunt spelen. Want financiële planningssoftware wordt op den duur voor bedrijven onmisbaar.

Het zorgt ervoor dat bedrijven op de hoogte zijn van de financiële horizon die er aan staat te komen. Wanneer komen welke kosten terug? Wat zijn de gevolgen van deze kosten op de winst en waar moet je rekening mee houden?

In de praktijk willen bedrijven niet meer zonder financiële planningssoftware leven en dat begrijp ik. Het volgende overzicht zijn enkele voorbeelden van dit soort programma’s die ontzettend belangrijk voor menig ondernemer zijn;

 • Monday
 • Asana
 • Gartner
 • Jiro

Accountancy

Je hebt boekhouden en je hebt accounting. De meeste ondernemers zullen met normale boekhoudsoftware zelf overweg kunnen. Als accounting eenmaal in beeld komt, bent je allang zelf niet meer verantwoordelijk voor je boekhouding. Je laat een accountantskantoor in jouw accountingsoftware werken. Je kunt daardoor wel meekijken, maar bent zelf niet de aangewezen persoon om je account te regelen.

Hierdoor kun je in alle vrijheid blijven ondernemen terwijl een accountantskantoor jouw accounting regelt. Gelukkig staat daar hoogstwaarschijnlijk veel comfort en vergaand inzicht tegenover. Accounting software is complex en levert bij correct gebruik onmisbare inzichten op. Helemaal als je accounting partner voldoende kennis van zaken heeft, kun je uitgaan van waardevol advies over de gehele linie.

Momenteel zijn de populairste voorbeelden van accounting software:

Let op: accounting software is wat anders dan boekhoudsoftware. Voor het hoofdstuk over boekhoudsoftware kun je naar boven scrollen. Dat is specifiek voor ondernemers met een klein bedrijf.

financiële software exact online

Inkoopsoftware

Hoe weet je wanneer je welke producten moet inkopen? Welke producten zorgen voor hoge opslagkosten? Wat zijn de prijsverschillen tussen leveranciers en waar kun je voordeel halen?

Bedrijven die regelmatig producten of zelfs diensten inkopen, zullen inkoopsoftware kennen. Het helpt ervoor te zorgen dat ze slimmer kunnen kiezen voor specifieke producten of diensten. Leveranciers kunnen met elkaar vergeleken worden. Je kunt daarnaast de voorraden registreren zodat je precies op de hoogte bent van wat waar ligt en wat het je aan opslag kost.

Er zijn tal van inkoopsoftware mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Prijzig zijn dergelijke programma’s zeker, waardoor je er goed aan doet om met een variatie aan partijen contact op te nemen. Ga na of het mogelijk is om afspraken te maken over de afname en eventuele uitbreidingen. Dit is de ideale manier om te besparen op iets waar geen besparing mogelijk lijkt te zijn.

Wat voor financiële software is er nog meer?

Naast deze drie populaire voorbeelden van financiële software, is er natuurlijk nog veel meer. Wat dacht je van de volgende soorten?

 • Rapportage software
 • Analyse software
 • Consolidatie software

Nog eens drie voorbeelden die voor grote organisaties los opgepakt worden. Maar wist je, dat als je ondernemer bent je in sommige boekhoudprogramma’s alle hierboven besproken software in 1 kunt krijgen?

Ontmoet Exact Online

Eerder vertelde ik je dat Exact onder andere voor accounting software gebruikt wordt. Daarnaast, kiezen ook veel ondernemers voor de slanke versie van Exact, Exact Online, voor het verzorgen van een boekhouding.

Wat als ik je vertel, dat Exact Online de meest complete financiële software van dit moment is? En dat je met Exact Online je complete boekhouding, inkoop, productie alsook planning kunt regelen?

Dan denk je op basis van mijn eerdere informatie waarschijnlijk dat dit een vermogen moet kosten.

Om eerlijk te zijn, is Exact Online niet goedkoop. Wie echter een directe toepassing voor de functionaliteiten van Exact Online heeft, zal hier niet over treuren. De financiële voordelen die het gebruik van Exact Online met zich meebrengt, zijn gigantisch.

Exact Online is alleen niet zomaar een boekhoudprogramma. Het kost veel tijd om het echt te ontdekken en daar zijn gelukkig verschillende manieren voor.

Wie een goed idee wilt krijgen wat de precieze voordelen voor een allround financieel programma zijn, kan ik niet anders dan je meenemen langs de huidige route.

Exact Online zelfboekhouden

Dit is wat Exact Online voor jou in de praktijk kan doen

Het moment dat je de keuze maakt dat de financiële software van Exact Online bij jouw gebruikstoepassing past, kan je maximaal gebruik gaan maken van de voordelen die dit met zich meebrengt. Welke voordelen dat precies zijn, wordt pas duidelijk als we stuk voor stuk kijken naar de belangrijkste elementen van Exact Online.

 • Exact online handel – geoptimaliseerd voor bedrijven in de retail en handel, met op maat ontworpen financiën en logistiek
 • Exact online productie – geoptimaliseerd voor ondernemers die produceren en dit vanuit een online platform willen beheersen
 • Exact online accountancy – pure accountancy software voor de ondernemer die op een groot aantal vlakken financiën wilt bijhouden
 • Exact online Zakelijke dienstverlening – Voor de service professional waar hoofdzakelijk op uurbasis of projectbasis wordt gewerkt
 • Exact online starter – gecreëerd om beginnende ondernemers een boekhoudprogramma te geven dat voorzien is van alle benodigde functies, van de eerste factuur tot de winst- en verliesrekening

Het is dus even speuren welk programma precies bij je past. Wel is het handig dat je uiteindelijk eenvoudig uitkomt op het programma dat de functionaliteiten heeft die je het meest nodig hebt. Dat terwijl de kosten over het algemeen gerelateerd zijn aan de omzet die hier voor jou aan verbonden zal zijn.

Wat kost een programma als Exact Online?

Zoals ik je eerder liet weten, is Exact Online bij lange na niet het goedkoopste boekhoudprogramma dat ik met je had kunnen delen. Wat het wel is, is dat de kosten meestal in lijn zullen staan met de wijze waarop je Exact Online gebruikt. Kleine bedrijven zullen een klein pakket nodig hebben. Grote bedrijven, een grotere!

Je kunt de kosten van Exact Online als volgt zien;

 • Exact Online Boekhouden – € 42 tot 99 per maand
 • Exact Online Accountancy – € 42 tot 199 per maand
 • Exact ERP – € 189 tot 409 per maand
 • Exact Productie – € 330 tot 550 per maand
 • Exact Uren en Facturen – € 125 per maand
 • Exact Project Management – € 225 tot 315 per maand

De meest gekozen versie, Exact Online voor boekhouden, is daar een goed voorbeeld van. Voor € 39 per maand kan je slechts vijf verkoopfacturen per maand versturen. Voor een groot deel van de kleine ondernemers is dat natuurlijk veel te weinig. Je begint daarom al snel naar het duurdere abonnement van € 69 per maand waarbij je 100 facturen per maand kunt facturen.

exact voor financiele software

Waar kan ik het laatste nieuws over financiële software vinden?

Voordat we verdergaan, wil ik je vertellen over de plekken waar jij je in de toekomst kun blijven verrijken met nieuws over financiële software. Gelukkig zijn er momenteel voldoende opties voor websites en dagbladen waar het met enige regelmaat over dit onderwerp gaat. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je buiten het kennisveld valt. Vergeet alleen niet dat je wel moet weten waar je zoal moet kijken.

Appwiki is momenteel een van de populairste online platformen voor het verkrijgen van nieuws over financiële software. Op deze website kun je dagelijks artikelen lezen over de nieuwste programma’s met altijd een prettige uitleg over de precieze mogelijkheden. Doordat Appwiki verschillende journalisten in dienst heeft, worden de programma’s vanuit diverse invalshoeken bekeken. Verfrissend, want lang niet iedere website doet dat.

Zelfboekhouden de website waar je op dit moment bent, is een van de meest vooraanstaande websites op het gebied van financiële software. Ik, een oud-boekhouder, doe er alles aan om op de hoogte te zijn op de laatste ins en outs van financiële software. Dat doe ik door te graven, onderzoek te doen en hier artikelen over te schrijven. En boven alles, door mijn lezers te vragen waar ze de komende tijd over willen lezen. Dat is voor mij de makkelijkste manier om echt te weten welke vragen ik zelf moet stellen.

Google is en blijft je beste vriend. Vraag jij je af welke financiële software de laatste maanden beschikbaar zijn gekomen? Dan is een enkele zoekopdracht genoeg om hier meer over te weten te komen. Klik op het tabblad nieuws en je kunt alle nieuwsberichten over dit onderwerp vinden. Er is wat mij betreft geen effectievere manier dan te Googlen. Zelfs als je op zoek bent naar artikelen over financiële software. Informatie is er genoeg op het internet!

Kies voor financiële software waarmee je jouw bedrijf kan verbeteren

Wat voor financiële software je ook kiest: het is soms beter om net wat meer betalen als dat betekent dat je meer waarde aan je bedrijf toevoegt. Je hebt niets aan financiële software waarmee je jouw bedrijf niet krachtiger maakt.

Jouw bedrijf is je meest waardevolle asset. Als je, door met nieuwe financiële software te gaan werken, hier extra waarde aan toevoegt haal je nog meer waarde uit je bedrijf.

Ga daarom goed na welke financiële software je bedrijf echt sterker maakt. Waardoor kan je beter inspelen op kansen en hoe kan financiële software hier een rol in spelen? Een simpel programma kan er al voor zorgen dat je beter met je budget omgaat. Hoe fijn is het als je dan ook nog eens er zeker van bent dat je beter presteert door de stappen van financiële planningssoftware te volgen?

De oplossing zit in software. Dat weet ik en dat weet jij nu ook.

exact home

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

moneymonk

 • Mobiele app IOS/android
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meestgestelde vragen

Hoe weet ik welke boekhoudsoftware geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is de beste boekhoudsoftware?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je online boekhoudsoftware?