Basic Fit, groeiambities, groeifactoren en de negatieve invloed van COVID-19

Basic-Fit is een van de grootste fitnessketens van Nederland en staat voornamelijk bekend om de voordelige fitness abonnementen. Ze hebben de ambitie eind 2022 door te groeien naar een totaal van 1250 fitnessclubs. Deze clubs staan op dit moment in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. In september 2021 staat de teller al op meer dan duizend clubs in Europa. Een flinke speler in de Europese fitnessmarkt dus. Zij hebben op dit moment namelijk meer dan twee miljoen leden.

In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste ontwikkelingen binnen Basic-Fit en hoe zij er financieel voor staan. De komst van COVID-19 heeft impact gemaakt. De maatregelen als gevolg van de Corona-crisis hebben de fitnesssector hard geraakt en daarmee ook Basic-Fit. Toch zijn de groeiambities groot en zijn hier de nodige ontwikkelingen voor doorgemaakt.

© Basic-Fit

Invloed van COVID-19 bij Basic Fit is fors, toch is er een stijgende lijn in zicht

De komst van COVID-19 heeft Basic Fit hard geraakt, net als andere spelers in de fitnessbranche. Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 hebben zij veel clubs tijdelijk moeten sluiten.

De groeiambities zijn er niet kleiner op geworden, maar de impact is wel terug te zien in de cijfers. Waar de omzet in 2019 nog 515 miljoen bedroeg, daalde het in 2020 al naar 377 miljoen, naar 342 miljoen in 2021. Dat is ook niet zo gek aangezien in 2020 41 procent van de tijd, de clubs die er begin 2020 al waren, dicht hebben gezeten. In 2021 waren de clubs zelfs enkel het derde kwartaal open. CEO, Renee Moos, geeft aan dat 2021 opnieuw gedomineerd werd door Corona. Toch stelt hij dat Basic-Fit het jaar in goede conditie is geëindigd. Eind 2021 waren er namelijk 1015 clubs open en had Basic-Fit 2,22 miljoen leden. Dat houdt in dat er in 2021 110 nieuwe clubs bijgekomen zijn.

Voorlopige groeiambities mikken op 2000 operationele clubs in 2025

Ondanks de teruglopende resultaten in de Corona-jaren, zijn de groeiambities tot 2025 200 tot 300 clubs per jaar te openen. Dat betekent dat er in 2025 2000 clubs open zullen zijn. Ook zijn er plannen om uit te breiden naar een ander land, maar welk land dat zal worden is nog niet bekend gemaakt.

De eerste resultaten van 2022 geven vertrouwen voor de toekomst. Basic-Fit geeft namelijk aan dat er een sterke toename heeft plaatsgevonden van het aantal leden. De verwachte stijging voor het eerste kwartaal is een stijging van circa 400.000 leden. Hoeveel dat er daadwerkelijk zijn is nog niet bekend gemaakt. De ambitie voor dit jaar is een groei van minimaal 1 miljoen nieuwe leden dit jaar.

© Basic-Fit

Om aantrekkelijke voorwaarden mogelijk te maken, zoals 24-uurs clubs, is een sterk IT netwerk noodzakelijk 

Om de gewenste groei mogelijk te maken hebben er technische ontwikkelingen plaatsgevonden bij Basic Fit. Bij het sterk toenemende aantal vestigingen van Basic-Fit zit namelijk een steeds groter aantal vestigingen dat 24/7 open is. Een extra reden voor gebruikers om voor Basic-Fit te kiezen in plaats van de concurrent. Zo krijgen leden extra waarde voor hun geld. Daarnaast is het namelijk mogelijk om met één pas bij verschillende clubs te kunnen sporten.

Om dit mogelijk te maken is Basic-Fit in 2019 overgestapt naar een nieuw netwerk. Het bestaande netwerk bestond namelijk uit vijf gescheiden (MPLS) netwerken (Multi Protocol Label Switching). In elk land één. Dit zorgde voor weinig flexibiliteit en was daarnaast ook nog eens duur. Ieder netwerk werd geleverd door een andere provider.

Dit resulteerde in de investering in een SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network). Dit SD-WAN netwerk maakt gebruik van internet en kan daardoor enkel met beschikbaarheid van een internetverbinding operationeel zijn. Dat maakt het opschalen van Basic-Fit clubs een stuk eenvoudiger. Wanneer de internetverbinding uitvalt, kan er altijd teruggevallen worden op een 4G netwerk. Dat is ook nodig om de veiligheid in de clubs te waarborgen, zeker wanneer deze 24/7 open zijn. Slimme camerasystemen kunnen iedere verdachte beweging waarnemen en gelijk alarm slaan.

Adverteerders bereiken een grote groep (relatief) jonge sporters via het DOOH Netwerk van Basic Fit

Naast de technische ontwikkelingen die het opschalen van de clubs makkelijker maken, hebben er ook technische ontwikkelingen plaatsgevonden om adverteren makkelijker te maken. Namelijk een flinke uitbreiding van de DooH-schermen in de clubs. DooH staat voor Digital out of Home, hiermee worden de schermen bedoeld die in de Basic-Fit vestigingen hangen. In Nederland hebben alle 200 vestigingen maximaal 7 schermen, in verschillende formaten, per club. Via deze schermen kunnen adverteerders een (relatief) jonge groep consumenten. Basic-Fit biedt adverteerders de mogelijkheid om campagnes in te zetten op basis van onder andere het weer, het tijdstip van de dag en locatie. Dit geeft Basic-Fit de mogelijkheid te werken met grote adverteerders. Een inkomstenstroom die de groei van Basic-Fit mede mogelijk maakt.

Op dit moment beschikt Basic-Fit over een DooH netwerk van ongeveer 5000 schermen, verdeeld over ruim 800 vestigingen. Dit betekent dat adverteerders potentieel 2,2 miljoen Basic-Fit leden. Een voorbeeld van zo’n adverteerder is Ben (T-Mobile).

Naar verwachting zal, na de succesvolle lancering van het DooH netwerk, optimaal gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid te adverteren in de vestigingen. Dat houdt in dat de vestigingen die op dit moment nog niet zijn voorzien van digitale advertentieschermen, hier ook van voorzien zullen worden.

Dus ondanks de flinke klappen die Basic-Fit heeft moeten vangen met de komst van COVID-19 en de maatregelen die daarop volgde, lijkt de toekomst positief. Een sterke toename van clubs en leden wordt voorspelt door Basic-Fit zelf, maar ook beursanalisten zijn positief gestemd. Door de overstap naar het SD-WAN netwerk is het opschalen is nieuwe landen een stuk makkelijker geworden. Tot slot worden secundaire inkomstenbronnen zoals advertentie-inkomsten exponentieel groter met het toenemende aantal clubs binnen Europa.

© Basic-Fit

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *