Wat is een ondernemer?

Wanneer ben je een ondernemer? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Toch is hier niet direct een eenduidige definitie van te geven. Het ligt er namelijk aan in welke context je het bekijkt. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat iedereen die zich ingeschreven heeft bij de Kamer van Koophandel een ondernemer is. De datum van de inschrijving bepaalt uiteindelijk wanneer iemand ondernemer is geworden. Als iemand zich niet ingeschreven heeft, kun je ervan uit gaan dat iemand hobbymatig bezig is met het verkopen van producten en diensten.

Verschillende vormen van de ondernemer

Een ondernemer kent ook nog verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld de ondernemer voor de Belastingdienst. In principe ben je vanaf het begin altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je jouw belastingaangifte per kwartaal of per periode door moet gaan geven. Het kan echter zijn dat je niet aan alle voorwaarden voldoet en de Belastingdienst besluit dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting meer bent. Je moet bijvoorbeeld een bepaald urencriterium behalen om ervan in aanmerking te komen. Ook het aantal opdrachtgevers en werkzaamheden spelen een belangrijke rol.

Grote verschillen

Je kunt echter ook ondernemer voor de wet zijn. Denk er bijvoorbeeld aan dat je limonade verkoopt. In dit geval ben je ook ondernemer en is het niet gebruikelijk dat je de inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelt. De rechter zal namelijk naar de situatie gaan kijken om te bepalen of je daadwerkelijk een ondernemer bent en er een zekere mate van zakelijke aansprakelijkheid van toepassing kan zijn. Dit is voornamelijk het geval bij mensen die dermate serieus bezig zijn met de ‘onderneming’ dat de klanten het ook daadwerkelijk als onderneming gaan zien. Vanaf dat moment zal er dus bepaald kunnen worden dat je belasting betaalt over jouw gemaakte winst.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *