Wat is een ICP?

Als ondernemer ga je het ongetwijfeld tegenkomen: ICP. ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Dit houdt in dat er een extra aangifte van de belasting over de goederen en diensten die je intracommunautair levert vanuit Nederland op deze manier gedaan wordt. Je hebt hierdoor niet alleen de aangifte voor de btw, maar ook voor de ICP. De leveringen worden hiervoor aangegeven in een tijdvak. De factuur bevat altijd een datum en de diensten die in dit tijdvak geleverd zijn. Wanneer je niets geleverd hebt in een bepaald tijdvak, hoef je uiteraard geen aangifte te doen. Je hebt immers niets aan te geven.

De ICP als belastingaangifte en de boekhouding

ICP is een totaalbedrag. Het bedrag moet overeenkomen met het bedrag op de btw-aangifte. Daarbij moet je wel opletten dat bedrijven vaak geen btw rekenen, maar jij wel btw moet betalen als Nederlander. Je moet dan zelf de btw uitrekenen voor de belastingaangifte. Veel boekhoudprogramma’s hebben hier een aparte functie voor, zodat het vanuit het ICP gedeelte direct doorberekend kan worden. Hiervoor moet je wel duidelijk aangeven in welk tarief je gaat vallen. Ook moet je bekijken of jouw facturen allemaal aan de juiste vereisten voldoen om te kunnen werken met deze aangifte.

Altijd de hulp die nodig is

De ICP kan eenvoudig berekend worden wanneer alle btw-nummers kloppen. Een boekhoudprogramma kan dit namelijk gewoon voor jou uitrekenen. Hierdoor ben je niet lang bezig en kun je vanuit het programma vaak zelfs de aangifte al doen. Je hebt hierdoor altijd voldoende hulp, waardoor zelf de boekhouding doen van jouw bedrijf ook geen problemen meer oplevert. Uiteindelijk heb je bij een controle van de Belastingdienst ook geen problemen meer en kun je boetes voorkomen. Jouw bedrijf gaat hierdoor financieel sterk staan en als ondernemer kun je door waar je mee bezig was.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *