Wat is een vennootschap?

Nederland telt duizenden ondernemers en verschillende bedrijfsvormen. Wanneer ondernemers met elkaar samenwerken doen ze dit soms als vennootschap. Wat is een vennootschap precies en welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Lees snel verder als je graag het antwoord wil weten.

Wat is een vennootschap?

We spreken van een vennootschap als één of meerdere personen met elkaar samenwerken. Het is dus anders dan wanneer één persoon een bedrijf runt (ZZP). In een vennootschap deel je samen de pieken en dalen van een bedrijf. Natuurlijk hoop je op veel winst, maar verlies draag je ook met elkaar.

Welke soorten vennootschappen zijn er?

Inmiddels weet je wat een vennootschap is. Maar wist je dat er verschillende vormen van bestaan? Laten we ze even op een rijtje zetten:

  • Een besloten vennootschap (B.V.)
  • Een naamloze vennootschap (N.V.)
  • Een vennootschap onder firma
  • Een maatschap
wat is een vennootschap

Wat is een rechtspersoonlijkheid?

De zogeheten ‘rechtspersoonlijkheid’ zorgt voor onderscheid tussen de bovenstaande vennootschappen. Dit houdt in dat een individu bepaalde rechten en plichten heeft, zoals het betalen van belasting. Maar ook bedrijven hebben rechten en plichten waar ze aan moeten voldoen. In dat geval worden ze ook beschouwd als een ‘rechtspersoon’.

Wat is een besloten vennootschap (B.V.)?

Een type bedrijf met een rechtspersoonlijkheid is een ‘besloten vennootschap’, voor het gemak afgekort tot B.V. Simpel gezegd betekent dit dat de bedrijfseigenaren bij eventuele schulden niet met hun privé vermogen verantwoordelijk zijn. Dit komt door het feit dat al het geld binnen een B.V. (het kapitaal) uit aandelen bestaat. De mensen die de aandelen in handen hebben noemen we de aandeelhouders. Zij nemen belangrijke beslissingen over de onderneming. Ook hebben aandeelhouders soms recht op een deel van de bedrijfswinst, waardoor ze bij succes dus veel geld kunnen verdienen.

Hoe richt je een B.V. op?

Overweeg je om een besloten vennootschap op te richten? Dat kan alleen met meerdere personen en een notariële akte. Ga dus samen naar de notaris om alle zaken te regelen, inclusief de regels in de akte van oprichting. Ook schrijft de notaris jouw BV in bij de Kamer van Koophandel.

Wat is een naamloze vennootschap (N.V.)?

Ook een ‘naamloze  vennootschap’ is een rechtspersoon. Wederom is het zo dat het privé vermogen van de bestuurders niet in gevaar is wanneer er schulden ontstaan. Ook zijn er opnieuw aandeelhouders die beslissingen mogen nemen over het reilen en zeilen van een bedrijf. Toch is er een belangrijk verschil tussen een B.V. en een N.V: de manier waarop aandelen worden overgedragen. Bij een N.V. staan ze soms op de beurs, waardoor in principe iedereen er in mag handelen. Bij een B.V. zijn de aandelen alleen in handen van de aandeelhouders.

Een N.V. oprichten is niet gratis

Wil je een N.V. oprichten? Ga dan samen naar de notaris voor een officiële akte met alle regels en afspraken. Vervolgens is het tijd om je te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hou er rekening mee dat een inschrijving niet gratis is. Gemiddeld ben je er tussen de 500 en 1000 euro aan kwijt, plus 75 euro inschrijvingskosten bij de KvK.

Wat is een maatschap?

‘Twee bereiken meer dan één’ is een bekende uitspraak. Voor sommige personen is het een reden om met elkaar te gaan samenwerken in de vorm van een maatschap. Dit is een vennootschap waarbij minstens twee personen mede-eigenaar zijn. Een groot verschil met een B.V. en een N.V. is dat het geen rechtspersoon betreft. De eigenaren van dit type bedrijf zijn bij eventuele schulden dus met hun privé vermogen aansprakelijk. Bij de oprichting van een maatschap is er meestal sprake van een overeenkomst met duidelijke afspraken. Zorg er voor dat dit goed in orde is om latere problemen te voorkomen. Verdeel bijvoorbeeld de taken en verantwoordelijkheden en zorg er voor  dat de winst eerlijk is verdeeld.

Wat is een vennootschap onder firma (vof)?

Sommige vennootschappen zijn geen rechtspersoon. We schreven eerder over het maatschap, maar een vennootschap onder firma (vof) is een ander goed voorbeeld. Wederom werken er twee of meer personen samen aan het bedrijf. Bij eventuele schulden zijn de oprichters met hun eigen vermogen verantwoordelijk.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?