Wat is een privé vermogen?

Voor wie zich bezighoudt met financiële en juridische transacties is veel kennis van de verschillende begrippen binnen dat vakgebied zeer belangrijk. Zo kom je vroeg of laat het fenomeen ‘privé vermogen’ tegen. Wat betekent het precies? We leggen het graag uit.

Wat is een privé vermogen?

Het privévermogen speelt een cruciale rol bij het waarborgen van financiële zekerheid op de lange termijn. Zodoende is het zeer belangrijk om dit begrip goed te begrijpen en om er op een verantwoorde manier mee om te gaan.  Misschien ben je op dit moment een succesvol zelfstandig ondernemer. Als het goed heb je een zakelijk én een prive vermogen. Het laatste geval betreft al jouw bezittingen en schulden, inclusief het gemeenschappelijke vermogen wanneer je getrouwd bent zonder huwelijkscontract. Bij deze enkele voorbeelden van een privé vermogen:

  • Onroerende goederen
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Inboedel
  • Auto’s
  • Kunst

Wat zijn de voordelen van een uitgebreid privé vermogen?

Voor ondernemers is het belangrijk om voldoende privé vermogen te hebben. Sterker nog, het is een van de middelen om een succesvol bedrijf te runnen.  Zo kun je het eventueel gebruiken om een project te starten. Of misschien heb je het geld wel nodig om uberhaupt een bedrijf op te starten.

wat is een prive vermogen

Privé vermogen en de belasting: zo zit het

Het is mooi om voldoende privé vermogen te hebben, maar uiteraard betaal je daar wel belasting over. Wel is het zo dat je niet alle bezittingen hoeft op te geven, zoals een eigen woning (box 1). Ook aandelen die horen bij jouw aanmerkelijk belang (box 2) vallen hieronder. Aan de andere kant is het ook zo dat je niet alle schulden op jouw bezittingen in mindering mag brengen.

Over welk deel van jouw vermogen hoef je geen belasting te betalen?

Wist je dat je over een deel van jouw vermogen geen belasting hoeft te betalen? Het deel dat er wel onder valt noemt de Belastingdienst ‘grondslag sparen en beleggen’.

Een overzichtelijke administratie vormt een goede basis

Het privé vermogen maakt deel uit van jouw boekhouding. Zorg voor een gestructureerde administratie om een goed beeld te krijgen vallen  inkomsten en uitgaven, evenals eventuele investeringen en schulden. Met een goede administratie ben je nog niet klaar. Voor wie veel geld heeft en wil behouden is een goede verzekering essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mocht het gebeuren dat je om een bepaalde reden niet meer kunt werken, dan heb je altijd voldoende geld om van rond te komen. Dit zorgt voor meer gemoedsrust en dat je met vertrouwen naar de toekomst kan kijken.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?