Wat is een margeregeling?

Misschien ben je actief als ondernemer en koop je regelmatig gebruikte producten in zonder btw. Denk bijvoorbeeld aan een tweedehands fiets die je hebt overgenomen van een particulier. Daarbij maakt het niet uit of de verkoper het wel of niet heeft gebruikt. De Belastingdienst ziet het altijd als een gebruikt product. Maar bij het toepassen van de margeregeling komt nog veel meer kijken. Hoe zit dit precies? We vertellen het je graag in dit artikel.

Wat is een margeregeling?

Anno 2023 telt Nederland een paar honderd kringloopwinkels. De eigenaars ervan werken vaak met de zogeheten ‘margeregeling’. Ze verkopen margegoederen en betalen daar op een andere manier btw over. Natuurlijk passen ze deze regeling niet zomaar toe. Het bespaart ze namelijk een hoop geld. Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een tweedehands stoel verkoopt uit jouw eigen kringloopwinkel. Door het toepassen van de margeregeling hoef je geen btw te betalen over jouw omzet. In plaats daarvan betaal je btw over het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Het resultaat? Je houdt meer winst over. Heel fijn!

wat is een margeregeling

Wie komt er in aanmerking voor deze regeling?

Niet iedereen mag zomaar de margeregeling gebruiken. De Belastingdienst heeft vier voorwaarden gesteld, namelijk:

1 – Er is bij jouw bedrijf een verschil tussen margegoederen en andere goederen
2 – Er is een verschillen tussen producten met 21 procent btw en 9 procent btw
3 – Op de factuur vermeld je dat er sprake is van een speciale regeling
4 – Bij een aankoop van boven de 500 euro ben je verplicht om een inkoopverklaring op te stellen

De margeregeling in de praktijk: zo zit het

Als ondernemer wil je uiteraard veel winst maken. En dat is zeker mogelijk dankzij de margeregeling. Late nog eens kijken naar de tweedehands stoel. Stel dat je dit product inkoopt voor 100 euro. Vervolgens zet je het in de winkel te koop voor 250 euro. Na de verkoop betaal je btw over het verschil tussen 250 en 100 euro. Een simpele rekensom wijst uit dat je btw betaalt over 150 euro in plaats van 250 euro. Het btw percentage is 21 procent.

Minder btw betalen

Laten we nog even verder rekenen. Wat je vervolgens moet doen is namelijk 21 procent x 150 = 31,50 euro aan btw. Dit terwijl je zonder de regeling 52,50 euro had moeten betalen. Hou er overigens wel rekening mee dat sommige producten een btw percentage van 9 of 0 procent hebben. Je kunt daarvoor het beste de website van de Belastingdienst raadplegen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?