Wat is een BTW percentage?

Misschien ken je deze uitspraak wel: ‘er zijn twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen’. Nou willen we dit artikel niet meteen somber beginnen, want je kunt ook gewoon accepteren dat het nu eenmaal zo is. Bovendien is het best interessant om je er in te verdiepen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de btw en welk btw percentage geldt er? Wij zochten het voor je uit!

Wat is het btw percentage?

Btw is de afkorting van ‘belasting toegevoegde waarde’. En dat is maar goed ook, want het is best een hele mond vol. Simpel gezegd houdt het in dat je belasting betaalt over producten en diensten. Zo wordt over een voedselproduct in de supermarkt  9 procent btw berekend. Dit percentage is lager dan het standaard btw tarief van 21 procent. De overheid geeft namelijk een lager btw percentage aan producten en diensten die in het algemeen belang zijn. En eet- en drinkproducten horen daar uiteraard bij. Kortom: een btw percentage geeft aan hoeveel procent belasting je moet betalen over producten en/of diensten. En in het geval van ondernemers hoeveel btw zij kunnen doorberekenen aan hun klant(en).

Welke btw percentages gelden er in de Europese Unie?

In Nederland gelden drie btw percentages, namelijk 21 procent, 9 procent en 0 procent. Van het nulpercentage is sprake wanneer je goederen levert naar het buitenland of ze opslaat in een douane-entrepot. Onthoud echter goed dat de btw percentages verschillen per land. Bij deze een overzicht van het standaard btw tarief voor 10 Europese landen:

Naam van het landStandaard btw tariefLager btw tarief
België21 procent6 procent en 12 procent
Denemarken25 procentNiet van toepassing
Frankrijk20 procent2,1 procent, 2,5 procent en 10 procent
Italië22 procent4,8 procent, 5 procent en 1 procent
Griekenland24 procent6 procent en 13 procent
Noorwegen25 procent11 procent, 12 procent en 15 procent
Rusland18 procent10 procent
Turkije18 procent1 procent en 8 procent
Zweden25 procent6 procent en 12 procent
Zwitserland7,7 procent2,5 procent en 3,7 procent

Meer weten over het doen van de BTW aangifte?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over de BTW aangifte.

Btw-aangifte leuker én makkelijker maken?

De btw-aangifte doen is vaak een “moetje” voor
ondernemers. Toch kan het een stuk makkelijker
en daardoor leuker. Je kunt namelijk de btw-aangifte in een paar minuten doen!

In onze cursus BTW aangifte vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over de aangifte omzetbelasting. Download de cursus BTW aangifte gratis!

Stoomcursus BTW aangifte

Wat heb je hiervoor nodig?

  • alle bonnetjes netjes bewaard met een boekhouding app

  • je boekhouding is op orde en up-to-date

  • je boekhoudprogramma is gekoppeld met de
    Belastingdienst

Je vraagt je misschien af: hoe krijg ik dit voor elkaar? Je vindt hier stap-voor-stap hoe je dit eenvoudig zelf doet. Je hebt straks geen boekhouder meer nodig.

Stoomcursus btw aangifte

Waarom gelden er soms lagere btw tarieven?

Zoals je in de grafiek ziet hanteert vrijwel elk land zowel standaard als lagere btw tarieven. Lagere tarieven bestaan natuurlijk niet zomaar. De overheid heeft deze percentages ingesteld voor producten en diensten die dienen voor het algemeen belang. Zo geldt in Nederland een tarief van 9 procent voor de verkoop van geneesmiddelen, water en boeken. Ook het schoonmaken van woningen, kappersdiensten en de reparatie van kleding en fietsen vallen er onder. Voor uitvaartdiensten, diensten in de zorg, jeugdwerk en kinderopvang geldt zelfs een tarief van  0 procent.

wat is een btw percentage

Hoeveel verdient de overheid aan de btw?

Het verplicht stellen van de btw en de bijbehorende percentages zijn belangrijke bron van inkomsten voor de overheid. Wist je dat deze vorm van belasting al sinds 1969 bestaat? Destijds verdiende de overheid er jaarlijks 2.6 miljard euro mee. Maar in de afgelopen vijftig jaar zijn de inkomsten gestegen tot maar liefst 53 miljard euro per jaar!

Een goede administratie voorkomt een hoop zorgen (en boetes)

De Belastingdienst controleert altijd uitvoerig of een bedrijf voldoende btw betaald. Is dat niet het geval, dan volgt er mogelijk een boete. Zodoende is het belangrijk om jouw administratie nauwkeurig bij te houden. Bewaar al jouw facturen en bonnetjes op een veilige plek. Dit maakt het doen van de btw aangifte een stuk eenvoudiger. Heb je geen tijd of voldoende kennis voor deze taak? Laat het dan over aan een boekhouder. Dan weet je zeker dat het goed gaat!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?