Wat is de omzetbelasting?

Inzicht in de financiën is van groot belang om aan alle regels van de Belastingdienst te voldoen.  En wie de trotse eigenaar of eigenaresse is van een bedrijf kan er simpelweg niet omheen: de omzetbelasting. Wat houdt dit precies in? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten en hoe je aan de regels voldoet.

Wat is de omzetbelasting?

De omzetbelasting is hetzelfde als de belasting toegevoegde waarde (btw). Zoals de naam al prijsgeeft is de belasting die betaald moet worden over de omzet van een bedrijf. Wanneer een onderneming bepaalde producten en/of diensten verkoopt dient er btw berekend te worden. Dit is een percentage bovenop de verkoopprijs. In Nederland is dit 21 procent, 9 procent of 0 procent.

Welke verschillende btw percentages bestaan er?

Het algemene btw tarief in Nederland is 21 procent. Voor bepaalde producten en/of diensten gelden er echter uitzonderingen. Zo betalen consumenten voor etenswaren een btw percentage van 9 procent. Die is doorgaans al bij de prijs ingerekend. Wie zaken doet met het buitenland krijgt vaak te maken met een btw percentage van 0 procent. Dit percentage geldt ook voor de bevoorrading van zeeschepen en de visserij. Bij deze een klein overzicht van de verschillende btw tarieven:

  • Leveren van online diensten, bijvoorbeeld het verkopen van een website: 21 procent
  • Fietsen repareren, kappersdiensten, boeken, geneesmiddelen: 9 procent
  • Internationaal personenvervoer, goederen leveren aan ondernemers uit andere EU-landen: 0 procent
wat is de omzetbelasting

Waarom bestaat er omzetbelasting?

De omzetbelasting bestaat natuurlijk niet zomaar. Voor de overheid is het een belangrijke inkomstenbron omdat het daarmee allerlei projecten in de samenleving financiert. Bovendien zorgt de btw voor een betere welvaartsverdeling. Mensen met lagere inkomens worden minder belast dan mensen die meer verdienen. Dit zorgt voor gelijke toegang tot publieke programma’s zoals onderwijs en gezondheidszorg. Er is immers voldoende geld beschikbaar door verschillende inkomstenbronnen, waaronder de omzetbelasting/btw.

Wie moet omzetbelasting betalen?

Niet iedereen is automatisch ondernemer voor de btw. De Belastingdienst hanteert verschillende voorwaarden. Zo moet je als zelfstandige werken en regelmatig inkomsten hebben. Daarnaast ben je verplicht om bij klanten btw in berekening te brengen. Die vermeld je op de factuur. Ondernemers voor de btw hebben altijd een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Ook die moet je vermelden op de factuur. Tenslotte is het verplicht om een overzicht te hebben van facturen die zijn ontvangen en verstuurd. Dit kun je vrij eenvoudig doen in Excel of door het gebruik van boekhoudsoftware.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?