Wat zijn BTW tarieven?

Belasting over de toegevoegde waarde (btw): vrijwel elke ondernemer krijgt ermee te maken. Misschien ben jij ook wel de trotse eigenaar of eigenaresse van een eigen bedrijf. Administratie hoort er nu eenmaal bij. Kort samengevat is de btw de belasting die je moet betalen over jouw omzet. Daar worden verschillende btw tarieven voor gebruikt. Hoe zit dit precies?

Wat is een btw tarief?

Het btw tarief is het percentage omzetbelasting die je bij de levering van producten en/of diensten met betalen. Er gelden verschillende Europese richtlijnen voor, met een minimaal tarief van 15 procent. Voor sommige producten en diensten geldt een lager btw tarief. De hoogte van het percentage verschil per land. In Nederland is het standaard tarief 21 procent, het verlaagde tarief 9 procent. Voor wie zaken doet met het buitenland geldt soms een btw tarief van 0 procent.

wat zijn btw tarieven

Wanneer is er sprake van lagere btw tarieven?

Het lager btw tarief in Nederland geldt voor producten die iedere burger nodig heeft. Onder basisproducten- en diensten vallen bijvoorbeeld etenswaren, geneesmiddelen, dagbladen en tijdschriften, het repareren van fietsen en het bezoek aan de kapper. Voor diensten zoals het internationale goederenvervoer geldt een nog lager tarief van 0 procent. Dit betreft goederen die nog niet zijn ingevoerd, maar ook de levering van vliegtuigen en schepen, de bevoorrading van deze vervoersmiddelen, accijnsgoederen en visvangst.

Welke btw tarieven gelden er in het buitenland?

Dat Nederland een standaard btw tarief van 19 procent heeft, betekent niet dat het elders ook zo is. Hou er rekening mee dat elk Europees land andere tarieven gebruikt. Gebruik eventueel dit korte overzicht:

Naam van het landStandaard btw tariefVerlaagd btw tarief
België21 procent6 procent, 12 procent
Duitsland19 procent7 procent
Frankrijk20 procent2,1 procent, 5,5 procent, 10 procent
Luxemburg17 procent3 procent, 8 procent
Verenigd Koninkrijk20 procent5 procent

Tot slot: een nauwkeurige administratie neemt een hoop zorgen weg

Natuurlijk is de bovenstaande lijst een kleine greep van een aantal Europese landen met hun btw tarieven. Voor een actueel overzicht raden we aan om de website van de Belastingdienst en aanverwante sites te bezoeken. Wie voor het eerst te maken krijgt met alle informatie rondom de btw aangifte kan best overweldigend raken. Maak je geen zorgen: door al jouw aankopen en verkopen nauwkeurig bij te houden creëer je een goed overzicht. En als je dat te ingewikkeld vind schakel je een boekhouder in. Bewaar na een aankoop altijd de factuur en bonnetjes, om uiteindelijk aan de btw plicht te kunnen voldoen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?