Aangifte Btw invullen: wat komt er bij kijken?

Belasting over de toegevoegde waarde (Btw) is een belasting die wordt geheven op de prijs van artikelen en producten. Vrijwel elke consument krijgt er dus mee te maken. Ook ondernemers ontkomen er niet aan. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht om btw te berekenen over zijn producten en/of diensten. Vervolgens dient er om het kwartaal een aangifte btw worden gedaan. Wat is dit precies en wat komt er bij kijken? Wij zochten het voor je uit!

Wat betekent het wanneer je een btw aangifte moet invullen?

Als ondernemer breng je omzetbelasting in rekening bij jouw klanten. Dit staat bekend als de ‘btw’. Doorgaans geldt een standaard tarief van 21 procent, maar ook 19 procent of 0 procent komt voor. Het percentage is afhankelijk van de werkzaamheden. De overheid heeft bepaald dat werkzaamheden, producten en diensten voor het algemeen belang (zoals medicijnen) een lager tarief van 19 procent hanteren. Overigens berekenen leveranciers ook btw aan jou voor hun geleverde diensten. Die kun je tijdens de aangifte aftrekken van het totale btw bedrag. Dankzij dit dit belastingvoordeel hoef je minder te betalen.

hoe de aangifte btw invullen

Wat moet je doen tijdens een btw aangifte?

Het invullen van een Btw aangifte is vooral de eerste keer best spannend. Het is echter niet heel ingewikkeld wanneer je de juiste hulpmiddelen gebruikt en alle cijfers op orde hebt. Zo raden we aan om alle bedragen van jouw facturen en het bijbehorende btw bedrag in een Excel bestand te zetten. Vervolgens pak je die er tijdens de aangifte er bij en vul je alle cijfers netjes in. Vind je dit toch te ingewikkeld of heb je er simpelweg geen tijd voor? Schakel dan een boekhouder in die het voor je doet.

Wat voor informatie heb je nodig om de btw aangifte te doen?

Voor het doen van de btw aangifte heb je vrij veel informatie nodig. Niet alleen facturen, maar bijvoorbeeld ook bonnetjes die aangeven wat je hebt betaald en ontvangen. Zorg het hele jaar door voor een nauwkeurige administratie, want dit maakt het doen van de aangifte veel eenvoudiger. En vul het op tijd in! De meeste bedrijven moeten om het kwartaal aangifte doen en betalen. Wie te laat is krijgt een boete. Dat is zonde en niet nodig.

Wanneer heb je wel/niet recht op teruggave?

Heb je alle benodigde informatie voor de aangifte verzameld? Dat is een goede eerste stap, maar je bent nog niet klaar. Er wacht een tweede belangrijke taak: het berekenen van het bedrag dat je aan btw moet betalen. Dit doe jij, of de boekhouder, door eventuele zakelijke kosten af te trekken van het bedrag dat je aan btw hebt ontvangen. Ligt het btw bedrag hoger dan jouw kosten/investeringen? Dan zul je moeten bijbetalen. Soms is precies het tegenovergestelde het geval en heb je veel zakelijke kosten gehad. In dat geval heb je recht op teruggave.

Tijd om de btw aangifte te versturen en nog één belangrijke tip

Nadat de btw is berekend, is de volgende belangrijke stap het versturen van het (digitale) formulier. De Belastingdienst neemt het in ontvangst. Zorg er voor dat alle informatie klopt, want je wil natuurlijk geen boete. Tip: bewaar jouw btw aangiftes een paar jaar lang, zodat je ze kunt laten zien bij eventuele controles door de Belastingdienst.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?