Wat is een btw identificatienummer?

Wie een bedrijf begint in Nederland dient het registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht omdat je waarschijnlijk winst gaat maken over de verkoop van producten en/of diensten. Bovenop de prijs die je rekent vraag je aan de koper btw. Dit is belasting die je moet betalen over jouw omzet. Elke ondernemer heeft een eigen btw identificatienummer. Wat is dit precies?

Wat is een btw identificatienummer?

Elk bedrijf dat geregistreerd is in de Kamer van Koophandel stuurt na het leveren van producten en/of diensten een factuur aan de klant(en). Op dit belangrijke document staat niet alleen de prijs, maar ook het btw identificatienummer. Dit nummer vormt het bewijs dat een onderneming is ingeschreven en dat het btw mag vragen over de verkopen. Het betreft een uniek nummer dat elk bedrijf binnen de Europese Unie ontvangt. Alleen dan is het mogelijk om btw te kunnen aanrekenen en innen.

Dit zijn de btw identificatienummers per land

Ondernemingen verplicht om zich te registreren voor de btw om binnen de Europese Unie zaken te kunnen doen. Alle belastingdiensten die actief zijn op het continent houden op die manier toezicht op de verkoop van producten en/of diensten binnen de EU. Btw-identificatienummers gelden in de hele Europese Unie. Meestal bestaan ze uit een combinatie van letters en cijfers. Ook is er sprake van een landcode, gevolgd door het nummer. Bij deze een klein overzicht van de code per land:

  • Nederland: NL
  • Duitsland: DE
  • Oostenrijk: AT
  • Portugal: PT
  • Verenigd Koninkrijk: GB
  • Zweden: SE
Wat is een btw identificatienummer

Structuur verschilt per EU-land

De structuur van de BTW identificatienummers verschilt per land. Laten we er eens naar kijken voor het bovenstaande rijtje:

  • Nederland: 12 karakters
  • Duitsland: 9 cijfers
  • Oostenrijk: Letter ‘U’ en daarna 8 cijfers
  • Portugal: 9 cijfers
  • Verenigd Koninkrijk: 9 of 12 cijfers of 5 karakters
  • Zweden: 12 cijfers

Waarom bestaat het btw-identificatienummer?

Het btw identificatienummer bestaat natuurlijk niet zomaar. Sommige landen gebruiken dit nummer ook als een vorm van identificatie voor bedrijven voor andere belastingdoeleinden, zoals de vennootschapsbelasting. Daarnaast is het ingesteld om transacties tussen bedrijven binnen de EU te volgen. Op het moment dat een onderneming in een EU-land goederen of diensten verkoopt aan een bedrijf in een ander EU-land, moeten de koper de verkoper het BTW-identificatienummer geven. Hierdoor kan de verkoper het BTW tarief dat geldig is in zijn of haar eigen land in rekening brengen, in plaats van tegen het tarief dat geldt in het land van de koper.

Vervoer van goederen en producten binnen de EU

Btw-identificatienummers worden ook gebruikt om het verkeer van goederen en producten binnen de EU te volgen. Op het moment goederen van het ene EU-land naar het andere worden vervoerd, is de vervoerder verplicht om het btw-identificatienummer te geven van de persoon die verantwoordelijk is voor de goederen. Hij of zij dient dit door te geven aan de Belastingdienst. Op die manier kan de instantie de producten op de voet volgen Zo k en ervoor zorgen dat de btw op de juiste manier in rekening wordt gebracht.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?