Wat is de MKB-winstvrijstelling?

Geef je leiding aan een kleine tot middelgrote onderneming? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland.  Van de 1,2 miljoen bedrijven in ons land is ruim 99 procent MKB. Misschien ben jij een van de vele ondernemers die zoekt naar manieren om de inkomsten te verhogen en de kosten te verlagen. In dat geval komt de MKB-winstvrijstelling als geroepen. Wat is het precies en hoe kan jouw bedrijf er van profiteren?

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling  is een aftrekpost waar veel bedrijven in Nederland van profiteren. Simpel gezegd verlaagt het het winstbedrag waar je belasting over moet bepalen. Daardoor besparen ondernemingen veel geld en behalen ze meer winst. Als ondernemer heb je er altijd recht op. Je hoeft dus niet perse aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen (dit is niet meer verplicht sinds 2020).

Hoeveel procent is deze vrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is in 2023 14 procent van de winst. Je hoeft dus minder inkomstenbelasting te betalen. Dit percentage is hetzelfde als in de afgelopen jaren, maar kan volgend jaar toch anders zijn. Hou het dus als ondernemer goed in de gaten. Besef ook dat je de winst eerst met de ondernemersaftrek moet verminderen. Pas daarna kun je deze aftrekpost gebruiken.

wat is de mkb-winstvrijstelling

Wat is het nut van deze aftrekpost?

De overheid heeft de MKB-winstvrijstelling niet zomaar bedacht. Het wil het midden- en kleinbedrijf helpen en op die manier de economie steunen. Een van de grote voordelen van van deze aftrekpost is dat ondernemingen meer geld overhouden, waardoor ze hun activiteiten kunnen uitbreiden. Ook is het mogelijk om werknemers meer loon te geven en dit stimuleert wederom de (lokale) economie. Iedereen, van bedrijf tot werknemer, profiteert er dus van.

Vrij eenvoudige regeling

Een voordeel van de MKB-vrijstelling is dat het een vrij eenvoudige regeling is. Als ondernemer hoef je niet veel tijd of moeite te besteden aan het berekenen van deze aftrekpost. 14 procent van de winst berekenen is immers niet al te ingewikkeld. Ondertussen kan het overgebleven geld worden besteed aan belangrijke bedrijfsactiviteiten en de groei van de onderneming.

MKB-vrijstelling: een praktijkvoorbeeld

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je 12.500 euro winst overhoudt na de ondernemersaftrek. Van dit bedrag mag je 14 procent aftrekken. Een simpele rekensom wijst uit dat dit 1750 euro is. Dit bedrag trek je af van 12.500 euro. Het bedrag waar je nog belastingen over moet betalen is dus 10.750 euro.

Wat is de keerzijde van deze regeling?

Het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen is goed voor de economie. Toch heeft de winstvrijstelling ook een keerzijde. Kleine bedrijven betalen minder dan grote bedrijven, waardoor de overheid minder geld ontvangt. Dit geld zou gebruikt kunnen worden voor het onderwijs, de gezondheidszorg en andere belangrijke onderdelen van de samenleving.

Alleen gunstig bij winst

De MKB-vrijstelling verlaagt de fiscale winst van een bedrijf. Die hoeft minder belasting te betalen, maar dat heeft ook een keerzijde. Van het omgekeerde is namelijk ook sprake. Wanneer er geen sprake is van winst, maar verlies heb je een probleem. De vrijstelling verhoogt namelijk het fiscale verlies en dat is niet gunstig. Deze regeling is dus alleen voordelig bij winst.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *