Wat is inkomstenbelasting?

Wist je dat het gemiddelde jaarinkomen van de ZZP’er in Nederland 39.5 duizend euro is? Het doorsnee mediaan inkomen ligt lager, namelijk 29.000 euro. Zowel particulieren als bedrijven zijn verplicht om belasting te betalen over hun inkomen. We noemen dit de inkomstenbelasting. Die geldt niet alleen in Nederland, maar in heel veel landen. Wat is de inkomstenbelasting precies? We bespreken het in dit artikel!

Wat is inkomstenbelasting?

Gedurende het jaar verdien je als particulier of bedrijf een bepaald inkomen. Dit is geld dat je verdient met werk, maar bijvoorbeeld ook rente, dividend en huurinkomsten.  In totaal kun je drie soorten inkomens hebben, te weten:

  • Box 1: Inkomen uit werk en woning
  • Box 2: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. Aandelen zijn daar een goed voorbeeld van
  • Box 3: Beleggingen en spaartegoeden
wat is inkomstenbelasting

Wat is het progressief belastingstelsel?

Je mag niet al het geld dat je verdient houden, want een deel gaat naar de inkomstenbelasting. Een deel gaat namelijk naar de inkomstenbelasting. Niet iedere burger in Nederland betaalt even veel. Er bestaan verschillende belastingtarieven, op basis van het inkomen. Dit is het zogeheten ‘progressief belastingstelsel’. In 2023 is er sprake van de volgende onderverdeling:

Welke belastingschijf?InkomenPercentage
1Tot 73.031 euro36,93 procent
2Vanaf 73.031 euro49,50 procent

Waarom bestaat het progressief belastingstelsel?

Het progressief belastingstelsel betekent dat het belastingtarief hoger ligt bij een hoger inkomen. Dat is ook te zien in de tabel hierboven. Het geeft de overheid de mogelijkheid om meer belastinginkomsten te genereren van de groep mensen die meer verdient. En dat niet alleen, want het andere doel is om de inkomensongelijkheid te verminderen.

Inkomstenbelasting en bedrijven

Niet alleen individuen zijn verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Ook bedrijven krijgen er mee te maken. In dat geval moeten ze een bepaald percentage over hun winst afdragen aan de Belastingdienst. Hoeveel precies is onder andere afhankelijk van de grootte en de rechtsvorm van de onderneming. Heb je een eigen bedrijf? Dan dien je altijd de winst op te geven bij de Belastingdienst. Dit doe je middels de Belastingaangifte, waaruit blijkt hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen.

Waarom is de inkomstenbelasting belangrijk voor de overheid?

De inkomstenbelasting speelt een zeer belangrijke rol als het om de overheidsfinanciën van een land gaat. Het levert veel geld, waardoor de overheid al haar uitgaven kan financieren. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur. En dat is natuurlijk nog maar een kleine greep uit de vele zaken waar de overheid geld in steekt.

Overheidsbudget

De opbrengsten uit de inkomstenbelasting worden voor meer gebruikt dan investeringen in het land alleen. Zo brengt het ook de overheidsbegroting in evenwicht. Zo komt het wel eens voor dat er sprake is an een begrotingstekort. Door voldoende inkomsten in de schatkist is de overheid in staat om dit tekort te verminderen. Kortom: de inkomstenbelasting is een bouwsteen van het economische beleid van het land. Met voldoende geld is de regering in staat om de economie te stimuleren, onder andere door belastingvoordelen en het financieren van sociale programma’s om bepaalde groepen uit de samenleving te ondersteunen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?