Wat is de commerciële winst?

Nederland telt duizenden ondernemers. Wanneer je vraagt naar hun beweegredenen om een eigen bedrijf te starten hoor je onder andere ‘meer vrijheid en flexibiliteit’ als antwoord. Maar natuurlijk is het ook fijn om voldoende geld te verdienen met de verkoop van jouw producten en/of diensten. Je werkt immers niet voor niets! Laten we daarom eens kijken naar het begrip ‘commerciële winst’. Dit is heel belangrijk voor ondernemers. Maar wat betekent het precies?

Wat betekent commerciële winst en hoe bereken je het?

Hopelijk heb je een winstgevend bedrijf en een positieve cashflow. Dit betekent dat je meer geld verdient dan investeert. De  winst die jouw onderneming in één jaar maakt valt onder de noemer ‘commerciële winst’. Dit is echter de winst vóór fiscale vrijstellingen en aftrekkingen. Daar moet je dus nog wel rekening mee houden. Het berekenen van de commerciële winst is gelukkig niet ingewikkeld. Gebruik de volgende som:

Verminder de som van de omzet de bijzondere baten met de kosten, de rentekosten, de bijzondere kosten en de afschrijvingen.

Wat is commerciële winst?

Waarom is de commerciële winst belangrijk?

Een boekhouder verwerkt de commerciële winst altijd in de winst- en verliesrekeningen van een bedrijf. Het is dan ook erg belangrijk voor ondernemingen omdat het aangeeft of er sprake is van een gezonde financiële situatie. Zit je in de groene cijfers? Dan ben je in staat om aan alle financiële verplichtingen die op jouw pad komen te voldoen.

Welke factoren bepalen de commerciële winst van een bedrijf?

Verschillende factoren zijn van invloed op de commerciële winst van een bedrijf. Denk aan vraag en aanbod, de concurrentie en de economische omstandigheden. Het is goed nieuws wanneer er veel vraag is naar een bepaald product en jij die toevallig verkoopt. Op die manier kun je natuurlijk veel geld verdienen. Maar dan moet je natuurlijk niet al te veel concurrentie hebben. Ook de economische omstandigheden kunnen veranderen. De markt is immers behoorlijk grillig en op bepaalde gebeurtenissen heb je geen invloed. Zo komt het wel eens voor dat de algehele sector waarin jouw bedrijf actief is verlies doormaakt. In dat geval is de kans dat jouw commerciële winst daalt zeker aanwezig.

Wat is het verschil tussen de commerciële en fiscale winst?

De commerciële winst en de zogeheten ‘fiscale winst’ worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn ze niet hetzelfde. De naam geeft het eigenlijk al prijs: de fiscus berekt de belastingen op basis van de fiscale winst. Als ondernemer dien je deze winst door te geven via de belastingaangifte. Vaak betreft het de belastbare winst uit een onderneming in box 1. Mogelijk heb je nog wel recht op de ondernemersaftrek, de MKB-winstvrijstelling of de KOR. Maar dat is afhankelijk van het type bedrijf dat je runt en de inkomsten per jaar. Controleer dat altijd even goed, want het kan je belastingvoordeel opleveren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?