Wat is een cashflow?

Ieder bedrijf heeft te maken met een cashflow. Dit wordt ook wel de kasstroom genoemd en is het verschil in geld dat ontvangen en uitgegeven wordt in een bepaalde periode. Je kunt hiervoor naar het huidige jaar gaan kijken, maar ook een andere periode. Deze kasstroom staat los van de winst en verlies. Je kunt namelijk ook meer geld ontvangen dan uitgeven en andersom. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld toch een positieve cashflow hebben, terwijl de winst- en verliesrekening een verlies weergeeft. Dit komt door de afschrijvingen of doordat facturen nog niet betaald zijn. Het kan hierdoor ook een vertekend beeld geven.

Het is een beetje een open deur, maar we beginnen er toch maar mee: een bedrijf heeft geen bestaansrecht zonder voldoende geld. Voldoende liquiditeit is essentieel om de rekeningen te kunnen betalen. Zonder voldoende in kas kun je immers geen bedrijfsmiddelen kopen. De financiën van een onderneming vallen onder de noemer ‘cashflow’. Wat is het precies? In dit artikel leggen we het graag uit!

Wat is een cashflow?

Cashflow is een Engels woord dat je kunt vertalen als ‘kasstroom’. En dat maakt al snel duidelijk wat het betekent. Het geeft de hoeveelheid geld aan die in- en uit jouw bedrijf vloeit. Het is uitermate belangrijk om een gezonde cashflow te hebben. Dit betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er uit gaat. Alleen dan is een onderneming levensvatbaar. Heb je meer verlies dan winst? Geen goed nieuws, want dat betekent dat het risico op een faillissement groot is.

wat is een cashflow

Huishoudens en een negatieve cashflow: zo zit het

Zowel individuen als bedrijven krijgen te maken met een ‘cashflow’. Iedere burger van Nederland heeft immers een eigen bankrekening met inkomsten en uitgaven. Daarmee run je een huishouden. Wanneer er aan het einde van de maand te weinig geld is om de vaste lasten te betalen is er sprake van een ‘negatieve cashflow’. Het komt er op neer dat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. Lukt het je niet om daar een oplossing voor te vinden? Dan ga je mogelijk persoonlijk failliet.

Wat te doen als je een negatieve cashflow hebt?

Het is echt niet erg wanneer je even een negatieve cashflow hebt. Veel ondernemingen hebben wat minder geld in kas wanneer ze een grote investering doen. Zolang er maar sprake is van een balans en je over het algemeen in de groene cijfers zit.

Waarvoor wordt de cashflow gebruikt?

Laten we even teruggaan naar de cashflow en het effect op jouw bedrijf. Het is een belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid ervan. Als het goed is verstuur je facturen voor inkomsten (winst) en ontvang je facturen voor investeringen (verlies). Het is belangrijk dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn. Het is nog beter nieuws wanneer er meer op jouw bankrekening komt dan er uit gaat. In dat geval heb je een positieve cashflow en kun je hopelijk met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan!

Meerdere soorten cashflows

Er zijn drie soorten cashflows te vinden. De eerste is de operationele cashflow. Dit zijn alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld het inkopen van spullen, de salarissen en de kosten die je hebt voor de verkoop van diensten en producten. Daar tegenover staat de investeringscashflow. Hierbij wordt gekeken naar duurzame investeringen voor het bedrijf, zoals computers, meubelstukken en de inkomsten die je krijgt door te desinvesteren. Als laatste is er ook nog de financieringscashflow. Dit zijn de uitgaven in investeringen aan en van derden. Hier worden ook de leningen van banken en derden onder gerekend en moet het (ver-) kopen van aandelen bevatten.

Het beeld dat je krijgt door cashflow

Een cashflow geeft jou altijd een bepaald beeld. Wanneer er een negatieve cashflow is, kun je dit zien als waarschuwing voor problemen. Zelfs wanneer je winst maakt, kan het immers negatief zijn. Hierdoor weet je wel dat er een verandering moet komen, zodat er in de toekomst geen financiële problemen ontstaan. Ook kun je direct zien dat alle uitgezonden facturen nog niet betaald zijn door de klanten. Wanneer dit geld binnen is, verandert het weer in winsten en is het een positief beeld. De cashflow kan hierdoor ook van negatief naar positief gaan in enkele seconden.

Hoe bereken je de cashflow van jouw bedrijf?

Ben je nieuwsgierig wat de cashflow van jouw bedrijf is? Dat kun je gelukkig heel eenvoudig berekenen. Trek het geld dat je uitgeeft af van het bedrijf dat er binnenkomt. Hou rekening met alle inkomsten en uitgaven, inclusief de belasting en bepaalde beleggingen. Je kunt deze som maken voor het afgelopen maand, maar ook voor het laatste kwartaal of een halfjaar.

Tot slot: hoe zorg je er voor dat je geld zo snel mogelijk ontvangt?

Voor een gezonde kasstroom heb je geld nodig, dat is nu eenmaal een feit. En die krijg je wanneer klanten hun facturen snel betalen. Wij raden aan om een iDeal link aan jouw facturen toe te voegen. Dit eenvoudige trucje zorgt er voor dat betalingen sneller binnenkomen. En vergeet niet om de betalingsvoorwaarden op de factuur te zetten. Dit is de zogeheten ‘betalingstermijn’. Geef bijvoorbeeld aan dat je het geld binnen een tot twee weken wil ontvangen, afhankelijk van de opdracht. 

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?