Wat zijn handelskredieten?

Kopen en verkopen is een vast onderdeel van het zakendoen. Of, zoals men dat zo mooi zegt, de moderne handel. Wie zich verdiept in de bedrijfswereld en de financiële markt komt vroeg of laat de term handelskredieten tegen. Heb je geen idee wat dit betekent? Lees dan snel dit artikel, want wij zochten het voor je uit.

Wat zijn handelskredieten?

De naam verraadt het eigenlijk al een beetje: er is sprake van handelskrediet als bedrijven op krediet producten en diensten van elkaar kopen zonder dat ze vooraf hoeven te betalen. Het is dan ook een vorm van financiering die de commerciële transacties tussen twee partijen versimpelt. In feite is het een overeenkomst tussen twee partijen. Daarbij levert de ene partij, vaak de leverancier, producten en diensten op krediet aan de koper. Het is een zakelijke lening met doorgaans 0 procent rente die de import en export van goederen financiert.

Hoe gaat het geven van een handelskrediet in zijn werk?

Om een handelskrediet mogelijk te maken sluiten de koper en verkoper een overeenkomst. In dat geval gaan beide partijen akkoord dat de producten en/of diensten op een later tijdstip worden betaald. Doorgaans betreft dit een periode van enkele weken of maanden. Soms is dit zonder rente en soms met, maar daarover moeten de koper en verkoper zelf afspraken maken. Bovendien stellen leveranciers soms bepaalde voorwaarden, zoals minimale bestelhoeveelheden, betalingsvoorwaarden en kredietlimieten. Ook dat verschilt per partij.

wat zijn handelskredieten

Waarom zijn handelskredieten zo belangrijk?

Handelskredieten zijn een belangrijk onderdeel van het bedrijfsecosysteem omdat het bedrijven toegang geeft tot de goederen en diensten die ze nodig hebben om hun bedrijf te runnen zonder dat ze meteen heel veel moeten investeren. Dit is met name belangrijk starters die niet over de liquiditeit of middelen beschikken om alles meteen te kopen wat ze nodig hebben. Ook is het een effectieve manier om een band met leveranciers op te bouwen en om geloofwaardigheid en vertrouwen in de markt te krijgen.

Welke voordelen bieden handelskredieten?

Deze vorm van krediet geeft voordelen aan zowel de leverancier als koper. Zo verhoogt het de kasstroom en omzet van leveranciers omdat ze er vaak nieuwe klanten mee aantrekken. Ook vergroot het geven van handelskredieten vaak de loyaliteit van bestaande klanten.  Minstens zo belangrijk is het feit dat deze vorm van krediet het risico op wanbetaling vermindert. De koper krijgt immers een lening om bijvoorbeeld te investeren of om activa te kopen. Uiteraard moeten er wel voldoende kredietcontroles plaatsvinden, en ook een kredietlimiet instellen is geen slechte keuze.

Verbetering cashflow voor kopers

Voor kopers is het gebruik van een handelskrediet een goede manier om de cashflow te verbeteren. De reden is simpel: ze stellen de betaling voor producten en/of diensten uit. Daardoor blijft er dus voorlopig meer geld over. Daarnaast vormt het vaak een buffer voor onverwachte uitgaven, zoals reparaties of noodaankopen, zonder dat het bedrijf een beroep moet doen op korte en vaak dure (hoge rente) leningen.

Brengt deze vorm van krediet ook risico’s met zich mee?

Wees je echter ook bewust van de risico’s van deze vorm van krediet. Zowel de leverancier als de koper moet voorzichtig zijn. Laten we eerst eens kijken naar het risico voor kopers. Helaas is er een kans op niet of te late betaling, wat hun kredietwaardigheid en reputatie op de markt kan schaden. Te laat krediet ontvangen betekent misschien wel dat een start-up niet aan de producten komt die het juist zo hard nodig heeft. Ook voor leveranciers bestaat het risico op wanbetaling en fraude, vooral als er geen goede kredietcontroles en documentatie zijn. Zodoende is het belangrijk dat beide partijen duidelijke betalingsvoorwaarden, kredietlimieten en communicatiekanalen opstellen.

Goed voor het opbouwen van een duurzame relatie

We schreven er zonet al even kort over: een handelskrediet is goed voor het opbouwen van een duurzame relatie tussen kopers en verkopers.  Door samen te werken aan de financiering krijgen beide partijen een beter inzicht in elkaars behoeften en prioriteiten. En dat vormt mogelijk de basis voor toekomstige zakendeals.

Maak duidelijke afspraken

Mits er sprake is van duidelijke afspraken, beperkt handelskrediet het risico voor zowel kopers als verkopers. Kopers krijgen de producten die ze nodig hebben voordat ze ervoor betalen. De verkoper loopt ondertussen minder kans op wanbetaling door de koper in een contract te verplichten om aankopen op een later tijdstip te betalen.

Welke gevolgen heeft het voor de economie?

Naast de voordelen en risico’s heeft handelskrediet ook gevolgen voor de economie in het algemeen. Door het MKB en startende ondernemingen toegang te geven tot financiering kan handelskrediet innovatie en ondernemerschap stimuleren. En dit leidt mogelijk tot economische groei en nieuwe banen. En deze vorm van lenen is zelfs goed voor de internationale handel. Zo is het een effectieve manier om de levering van goederen en de betaling te overbruggen. Dit is gunstig voor kopers die niet genoeg geld hebben om de goederen vooraf te betalen, maar wel toekomstige inkomsten uit de verkoop van goederen verwachten.

Zo maak je van handelskrediet een succes

We kunnen wel concluderen dat het handelskrediet erg waardevol is voor de financiering van (internationale) handel. Zowel kopers als verkopers hebben er, mits er duidelijke afspraken zijn gemaakt, veel baat bij. Onthoud echter goed dat het belangrijk is om de voorwaarden van de handelskredietovereenkomst en de kredietwaardigheid van de betrokken partijen nauwkeurig te onderzoeken. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?