Wat is Standard Business Reporting?

Voor het efficiënt indienen van financiële rapporten zijn enkele hulpmiddelen beschikbaar, Een daarvan is ‘Standard Business Reporting’ (SBR). Wat houdt het precies in en welke voordelen biedt het de overheid, banken en ondernemers?

Wat is Standard Business Reporting?

Voor het indienen van financiële rapporten gebruiken veel bedrijven Standard Business Reporting (SBR). Deze methode vereist dat bedrijfsgegevens slechts eenmaal op een gestandaardiseerde manier worden vastgelegd. Belangrijke informatie met betrekking tot ondernemingen wordt gedeeld met bepaalde banken en/of overheidsinstellingen. Aan de hand van de gegevens kan er eventueel een rapport worden opgesteld. Door de data op een efficiënte manier te verwerken is het opstellen van rapporten veel minder complex.

Digipoort en de overheid

Veel meldingen die bij overheidsinstanties binnenkomen verlopen via Digipoort. Dit is in feite het digitale kanaal van de Nederlandse regering. Je kunt het ook zien als een digitaal postkantoor. Voor meldingen aan deelnemende banken kun je terecht bij de zogeheten ‘Bancaire Infrastructurele Voorziening’ (BIV).

wat is Standard Business Reporting

Banken en SBR

Verschillende organisaties en banken maken gebruik van de SBR. Een daarvan is, zoals je misschien wel kunt raden, de Belastingdienst. De informatie die er binnenkomt wordt onder andere gebruikt voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Ook verzoeken om belastinguitstel en verzoeken om voorlopige aanslag (wijzigingen) komen er binnen. Naast de Belastingdienst stellen ook de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand  van gegevens rapporten op.

Waarom gebruiken bedrijven en instellingen SBR zo graag?

Bedrijven en instellingen gebruiken SBR natuurlijk niet zomaar. Het heeft als groot voordeel dat gegevens worden gestandaardiseerd en dat zorgt voor overzicht.  Alle gegevens die moeten worden ingediend bij overheidsinstanties worden opgenomen in de Nederlandse Taxonomie. Dit is het soort woordenboek van de SBR met definities van alle gegevens die nodig zijn voor de verplichte rapportage van belastingaangiften, jaarrekeningen en statistieken. Zodoende maakt het hergebruik van gegevens mogelijk.

Standaardisatie van processen

Een tweede pluspunt van SBR is dat het processen standaardiseert. Digipoort is daar een goed voorbeeld van. Voor de overheid is dit het meest belangrijke kanaal  voor het verzenden, verwerken en ontvangen van berichten van ondernemers en intermediairs naar verschillende overheidsinstellingen.

Welke voordelen biedt standaardisatie?

Deze uitgebreide standaardisatie van SBR biedt ondernemers een aantal voordelen. Het is natuurlijk erg fijn dat gegevens maar één keer vastgelegd hoeven te worden. Daardoor hebben bedrijven veel minder werklast. Ten tweede is de kwaliteit van rapporten veel beter. De overzichtelijkheid vermindert de kans op fouten in rapportages. Hetzelfde geldt voor het verwerken van rapporten.  En mocht er toch een foutje zijn ingeslopen, dan komt men daar gelukkig snel achter.

Moderne manier om financiële rapportages op te stellen

In een tijd waarin efficiëntie en nauwkeurigheid van vitaal belang zijn voor ondernemers komt SBR als geroepen. Het is een moderne manier om financiële rapportages in te dienen en te verwerken. Dit vermindert de administratieve lasten van ondernemers aanzienlijk. Ook het contact met de overheid en financiële instellingen, zoals banken, verloopt soepeler. Het scheelt dus een hoop stress en papierwerk. Fijn!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?