Wat is inkoop voor verkoop?

Inkoop is een cruciaal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Dit houdt in dat bedrijven producten, goederen of diensten kopen. Denk bijvoorbeeld aan computers of machines die de onderneming draaiende houden. Wist je dat ondernemers soms ook producten aanschaffen om vervolgens weer te verkopen? We noemen dit ‘inkoop voor verkoop’. We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Wat is inkoop voor verkoop?

Het kopen van producten om het vervolgens weer door te verkopen noemen we inkoop voor verkoop. Zowel winkeliers als webshop eigenaars doen dit. Overigens is dit niet helemaal hetzelfde als inkoop. Dit betekent dat er producten of goederen worden aangeschaft die uiteindelijk deel uitmaken van de bedrijfsvoorraad. Ze worden echte niet altijd doorverkocht. Wel is het bij een bedrijfsvoorraad heel belangrijk dat je alle producten noteert in de administratie. Is er sprake van inkoop voor verkoop? Boek het dan in zodat je het later eenvoudig terug kunt vinden in de boekhouding.

wat is inkoop voor verkoop

Waarom is het belangrijk om inkoop voor verkoop goed bij te houden?

Het is heel belangrijk om de inkoop voor verkoop goed bij te houden.  Het geeft zowle jou als de Belastingdienst inzicht in de producten en goederen die het bedrijf heeft. Je weet precies hoeveel voorraad je hebt en kan dat doorgeven aan de fiscus. We raden aan om de inkoop administratie te verwerken in een online boekhoudprogramma. Daardoor heb je alle gegevens op één digitale plek staan. Deze 5 boekhoudprogramma’s zijn zeker aan te raden:

Waarom inkoop meer is dan het kopen van producten alleen

Inkoop is een onmisbaar onderdeel van elk bedrijf, instelling of organisatie. Het heeft namelijk betrekking op alle producten, goederen en materialen die je nodig hebt voor de bedrijfsvoering. Inkoop is dan ook veel meer dan het kopen van producten alleen. Wanneer je er voldoende aandacht aan besteed zorg je voor een kwalitatief hoogwaardige toeleveringsketen. Dit betekent dat alle producten en diensten op het juiste moment en voor een goede prijs beschikbaar zijn.

Waarom is een effectieve inkoopstrategie belangrijk voor bedrijven?

Bedrijven met een effectieve inkoopstrategie zijn in staat om optimaal te profiteren van de concurrentie tussen leveranciers. Dit betekent dat ze onderhandelen over een zo gunstig mogelijke prijs. Zowel het bedrijf als de leverancier profiteert uiteindelijk van een goede samenwerking. De leverancier verkoopt immers producten, goederen en/of materialen en het bedrijf haalt alles in huis wat het nodig heeft.

Wat komt er allemaal kijken bij inkoopbeheer?

We schreven al eerder dat inkoop veel meer is dan het kopen van producten, materialen of goederen alleen. Er komt ook een stukje risicobeheer bij kijken. Inkoopmedewerkers hebben een grote verantwoordelijkheid als het om de toeleveringsketen gaat. Zo moeten ze alle risico’s in kaart brengen en de kwaliteit scherp controleren. Ook krijgt men tegenwoordig te maken met duurzaamheidskwesties én geopolitieke factoren die mogelijk van invloed zijn op de beschikbaarheid van producten, goederen en diensten.  Kortom: inkoop is zoveel meer dan je denkt en een cruciaal onderdeel van de toeleveringsketen van bedrijven.

Inkoop en duurzaamheid

Laten we even verder kijken naar het duurzaamheidsaspect. Steeds meer bedrijven streven er naar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Duurzaam inkopen past helemaal bij deze tijd. Maar er kunnen alleen successen worden behaald bij een samenwerking met duurzame leveranciers. Je moet wat betreft duurzaamheid en ethisch zakendoen echt met elkaar op één lijn zitten. Alleen dan kun je als bedrijf én leverancier een steentje bijdragen aan een beter milieu en een groene samenleving.

Tot slot: een goede band met leveranciers zorgt voor vooruitgang

We kunnen wel stellen dat een goede band met leveranciers cruciaal als het gaat om inkoop, of dat nu voor de verkoop is of niet. Het is belangrijk dat een onderneming ijzersterke relaties opbouwt en onderhoudt met leveranciers. Wees bereid om kennis en technische expertise met elkaar te delen. Op die manier bereik je uiteindelijk samen vooruitgang. Of, zoals men dat zo mooi zegt, innovatie.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?