Wat is een subadministratie debiteuren?

Subeheer in de vorm van een crediteuren en debiteuren administratie speelt een sleutelrol bij het financieel beheer van een bedrijf. Ze zorgen er voor dat een onderneming een goed overzicht heeft van de cashflow. En daardoor is het in beter in staat om aan alle financiële verplichtingen te voldoen. Maar wat betekent subadministratie debiteuren precies? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is een subadministratie?

Subrekeningen zijn een belangrijk onderdeel van de algemene boekhouding van een bedrijf.  Dus laten we bij het begin beginnen. ‘Sub’ betekent simpelweg dat je bepaalde onderdelen binnen een bedrijf afzonderlijk beheert. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde afdelingen, projecten of producten. Met dergelijke subboekhoudsystemen kun je als ondernemer een slimmer bedrijf runnen omdat je beter begrijpt wat er gaande is. Ook ben je beter in staat om de juiste beslissingen te nemen wat betreft investeren, budgetteren en nog veel meer. Je maakt immers gebruik van een overzichtelijke (sub)administratie.

Wat is het voordeel van het gebruik van subadministratie?

Laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik van een subadministratie. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het geeft jou een efficiënt inzicht in de financiële situatie van een bepaald deel van jouw onderneming. En daardoor kun je sneller en gerichter beslissingen nemen om de prestaties te optimaliseren.

wat is een subadministratie debiteuren

Nauwkeuriger beeld van kosten en uitgaven

Minstens zo belangrijk is dat subrekeningen een onderneming een nauwkeuriger beeld geef van de kosten en uitgaven voor specifieke afdelingen of projecten. Als de kosten plotseling hoger uitvallen dan verwacht, kun je meteen actie ondernemen. Soms kunnen zelfs hele afdelingen of producten worden herzien.

Toegang tot informatie is cruciaal voor elke ondernemer

Onthoud goed dat voor bedrijven de details net zo belangrijk zijn als het grote geheel. Niet alleen de algemene balans is belangrijk, maar ook de details van elke afzonderlijke transactie. Als ondernemer, of je nu een bedrijf runt of zelfstandig ondernemer bent, moet je altijd precies weten wie er achter elke transactie zit en wat erachter zit. Dit betekent dat je op elk moment toegang moet hebben tot deze informatie, niet alleen op maandelijkse of dagelijkse basis.

Subadministratie debiteuren: zo pas je het toe

Bedrijven krijgen te maken met een schat aan informatie. Zodoende hebben accountants een handig hulpmiddel ontwikkeld: de subadministratie. Een voorbeeld van zo’n subgrootboek is het debiteurengrootboek. Daarin wordt voor elke debiteur een aparte tabel aangemaakt. Aangezien debiteuren betrekking hebben op activa, moeten ze worden geregistreerd volgens een eenvoudig registratieschema. Werk het debiteurengrootboek dagelijks bij en noteer elke transactie specifiek op het moment dat deze plaatsvindt. En vergeet niet om de relevante financiële feiten voor elke transactie te vermelden.

Zo zorg je voor efficiënt en correct beheer

We raden aan om aan het einde van een bepaalde periode, bijvoorbeeld aan het einde van een maand of kwartaal, de lijst van saldi uit het subgrootboek debiteuren nauwkeurig te controleren. Het is namelijk een controlemiddel om ervoor te zorgen dat alles correct wordt beheerd. De totale bedragen in deze lijst moeten overeenkomen met de saldi in de respectieve crediteuren administratie. Op deze manier kun je je financiën in de gaten houden en onaangename verrassingen voorkomen.

Groei door als bedrijf met een overzichtelijke administratie

Subrekeningen en subgrootboeken zijn voor bedrijven een effectieve manier om het financieel beheer te vereenvoudigen. Wil je deze kant van jouw bedrijf verbeteren en verder groeien? Besteed dan voldoende aandacht aan de subadministratie debiteuren en crediteuren. Dan komt het goed!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?