Wat is een nettobedrag?

Heb je jouw loonstrookje wel eens uitgebreid bekeken? Als het goed is staan zowel het netto loon als het bruto loon vermeldt. Die zijn niet hetzelfde. Hoe zit dit precies en hoe wordt het netto bedrag op jouw contract bepaalt? Wij zochten het met veel plezier voor je uit!

Wat is een netto bedrag?

Het nettobedrag is een begrip die we gebruiken voor het bedrag dat verblijft nadat alle belastingen en premies er van af zijn getrokken. Werk je in loondienst? Dan heeft jouw werkgever dit waarschijnlijk gedaan. Zodoende ligt het bruto bedrag op jouw salarisstrook hoger. Nadat alle aftrekposten zijn meegenomen blijft er er een bedrag over dat op jouw rekening terecht komt.

Waarom netto ook belangrijk is voor ondernemers

Ook voor ondernemers is het netto bedrag zeer belangrijk. Dit is namelijk het geld dat je overhoudt nadat je belastingen en andere kosten hebt betaalt. Deze relevante informatie maakt eventuele onvoorziene kosten een minder groot probleem. Je bent in staat om het hoofd boven water te houden bij eventuele veranderingen in de belastingregels of andere financiële omstandigheden.

wat is een netto bedrag

Beter budgetteren

Daarnaast zijn zowel particulieren als ondernemers in staat om op basis van het netto bedrag te budgetteren. Je weet immers precies hoeveel geld er beschikbaar is om uit te geven.

Netto bedrag en de belasting

Het netto bedrag is van invloed op je belastingverplichtingen. Belastingen worden doorgaans berekend op basis van je belastbaar inkomen. Dit is het bedrag belastingen worden toegepast na aftrek van bepaalde aftrekposten en vrijstellingen. Het netto bedrag bepaalt dus mede hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen. Een compleet beeld van jouw netto inkomen is handig bij het doen van de belastingaangifte. Zo weet je veel sneller of je bepaalde aftrekposten of belastingvoordelen hebt.

Hou rekening met de specifieke belastingregels per land

Overigens is het netto bedrag dat iemand overhoudt afhankelijk van het land waarin hij of zijn. Elk land heeft eigen belastingstelsels en regelingen op het gebied van sociale zekerheid. En dat betekent dat het percentage dat wordt ingehouden op je bruto inkomen kan variëren. Hoe dan ook is het belangrijk om bekend te zijn met de specifieke belastingwetten en regels in jouw land

Netto bedrag en kosten

Misschien ben je een ondernemer die samenwerkt met verschillende leveranciers. Als het goed is brengt deze partij kosten in rekening brengt voor verleende diensten of verkochte goederen. Deze bedragen gaan dus van het bruto bedrag af dat je ontvangt. Daarnaast ben je verplicht om bepaalde belastingen te bepalen, zoals de btw. Ook die kosten moet je meenemen bij het berekenen van het netto bedrag dat uiteindelijk op je rekening staat.

Hoe stel je een goed budget op?

Het beheren van je financiën begint met het opstellen van een budget dat een beknopt beeld geeft van je inkomsten en uitgaven. Een goed opgestelde begroting is de eerste stap in jouw weg naar financiële gezondheid en het behalen van financiële doelen. En dat kan alleen wanneer je weet welk bedrag er bruto en netto binnenkomt. Zet voor de berekening van jouw netto inkomen alle inkomsten min uitgaven (zoals belastingen) op een rij.

Maak een lijst van vaste lasten

Je bent nog niet klaar. Nu is het tijd om een lijst van alle terugkerende rekeningen te maken, zoals de huur of apotheek, de auto en verzekeringspremies. Ook vaste lasten zoals de boodschappen horen erbij. Als je deze bedragen bij elkaar optelt, krijg je een idee van hoeveel je elke maand moet verdienen om alle uitgaven te dekken.

Wat als het netto bedrag op jouw rekening te laag is?

Heb je het idee dat je netto te weinig overhoudt? Dan is het hoog tijd om jouw bestedingsgewoonten eens onder de loep te nemen. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Kijk bijvoorbeeld eens of er een andere en goedkopere leverancier is voor bepaalde producten/of diensten. En wie weet kun je wel overstappen van energie en/of telefoonprovider. Ook kleine veranderingen zorgen al voor een ander budget. En wie weet heb je straks ook nog een hoger netto bedrag op je rekening!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?