Wat is een exploitatiebegroting?

Bij het opstellen van de begroting van een bedrijf komt veel kijken. Zo moet je niet alleen kijken naar de huidige resultaten, maar ook een prognose opstellen. Dit betekent dat je aangeeft hoeveel omzet en kosten je in de nabije toekomst denkt te gaan maken. Deze voorspelling maakt deel uit van de zogeheten ‘exploitatiebegroting’ en gaat over de komende een tot drie jaar. Wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk voor bedrijven? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een exploitatiebegroting?

Misschien is het een nieuw begrip voor je: de ‘exploitatiebegroting’. Het is belangrijk om er iets vanaf te weten omdat het betrekking heeft op de toekomst van een bedrijf. In een begroting zet je alle inkomsten en uitgaven die een onderneming doet. Oftewel: het geld dat binnenkomt en het geld dat er uit gaat. De exploitatiebegroting borduurt daar op voort, omdat het aangeeft of er de komende tijd winst of verlies wordt verwacht. Je bent een klein beetje een ‘toekomstvoorspeller’ omdat je de verwachte omzet en kosten over de komende periode in een begroting zet.

Vier onderdelen met een bepaalde verwachting

Een andere naam voor deze manier van voorspellen is de ‘resultatenbegroting’. De cijfers staan nog niet vast, het is puur een bepaalde verwachting. Maar wanneer je alles goed op een rijtje zet geeft het toch een beeld van toekomstige inkomsten en uitgaven. Een exploitatiebegroting bestaat dan ook de volgende vier onderdelen:

  • De verwachte omzet
  • De verwachte kosten
  • De verwachte inkoopwaarde
  • De verwachte belastingen
wat is een exploitatiebegroting

Wat is het nut van de bovengenoemde onderdelen?

Aan de hand van deze informatie ziet een onderneming vrij snel welke omzet er nodig is om de verwachte kosten te kunnen betalen. Alleen als dit lukt is het mogelijk om winst te bepalen. Ziet het er naar uit dat bepaalde kosten niet gedekt kunnen worden? Dan is het wellicht een goed idee om te bezuinigen.

Hoe bereken je mogelijke winst of verlies?

De vraag is natuurlijk wel: hoe bereken je mogelijke winst? Gelukkig is daar een vrij eenvoudige rekensom voor. Trek de kosten van de omzet af en om de mogelijke winst (of verlies) in kaart te brengen. Besef goed dat dit slechts een verwachting is. Er kan in de tussentijd altijd iets gebeuren waardoor je de exploitatiebegroting moet aanpassen. Kijk niet vreemd op wanneer bepaalde kosten bijvoorbeeld hoger of lager uitvallen.

Waarom is een exploitatiebegroting belangrijk voor externe partijen?

De exploitatiebegroting laat zien of een onderneming winst of verlies maakt. Dit is belangrijk voor externe partijen, zoals mogelijke investeerders of de bank. Stel je voor dat een bedrijf een lening wil aanvragen. De bank geeft dit alleen wanneer er sprake is van een financieel gezonde situatie. En daarom is de kans best groot dat je als bedrijf een exploitatiebegroting moet laten zien.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?