Wat is een correctie van de BTW?

Op bepaalde uitzonderingen na moet ieder bedrijf in Nederland de btw aangifte doen. Het komt wel eens voor dat bepaalde cijfers niet kloppen. In dat geval is een correctie van de btw noodzakelijk. Je krijgt te maken met het zogeheten ‘suppletie formulier’ en moet misschien zelfs een bezwaarschrift indienen. Wat is dit precies en hoe gaat het in zijn werk? Wij zochten het voor je uit!

Wat is een correctie van de btw en wanneer krijg je er mee te maken?

Je zou denken dat het invoeren van de gegevens voor de btw vrij snel en soepel verloopt. Toch gaat het niet altijd van een leien dakje. Soms is een correctie noodzakelijk. Bij een bedrag boven de 1000 euro dien jij of de boekhouder het zogeheten ‘suppletieformulier’ te gebruiken. Het is ook een optie om de verkeerd aangegeven btw in de volgende aangifte te corrigeren. Dit is echter afhankelijk van de situatie. Vraag eventueel advies aan jouw boekhouder of neem contact op met de Belastingdienst om uit te vinden wat je het beste kan doen.

wat is een correctie van de btw

Hoe bereken je de correctie btw?

Voor een duidelijk en helder overzicht van jouw btw aangifte kun je het beste een boekhoudprogramma gebruiken. Die voert automatisch berekeningen uit, waardoor je meteen de hoogte van de correctie ziet. Jij of de boekhouder hoeft dus niet zelf meer ingewikkelde berekeningen uit te voeren. In plaats daarvan gebruik je voor het berekenen van de correctie bijvoorbeeld deze populaire boekhoudprogramma’s:

  • Exact Online
  • e-Boekhouden.nl
  • DigiBTW
  • Myfinance
  • Silvasoft

Boekhoudsoftware gebruiken voor de btw correctie

Bij het gebruik van een van bovenstaande boekhoudprogramma’s dien je jouw administratie correct in te voeren. Vul in welke btw je hebt berekend. Vervolgens neemt de software alle boekingen van het afgelopen kwartaal mee voor de btw aangifte. Hetzelfde geldt ook voor een btw aangifte per 6 of 12 maanden. Zijn er vergeten boekingen die de 1000 euro overschrijden? Dan volgt er automatisch een mededeling dat een suppletie-aangifte verplicht is. Het document ‘suppletie omzetbelasting’ is te vinden op de site van de Belastingdienst. Bij een lager bedrag worden de boekingen tijdens de volgende btw aangifte verwerkt.

Wat als je een paar jaar teveel of te weinig btw hebt betaald?

Misschien ben je er onlangs achtergekomen dat je de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt betaald. Dat is in principe niet erg, maar je moet het wel melden. In een dergelijke situatie verwerk je in het suppletieformulier alle gecorrigeerde gegevens voor het tijdvak van de teveel of te weinig betaalde btw.

Wat als de suppletie niet klopt?

Een foutje is zo gemaakt. Dat heb je inmiddels wel gemerkt tijdens het doen van de btw aangifte. Maar wat gebeurt er wanneer ook de suppletie niet klopt? Het is geen goed idee om een nieuwe suppletie in te stellen. Als het goed is ontvang je van de Belastingdienst een bericht over. Blijken de cijfers en de beschikking niet te kloppen, dan moet je een bezwaarschrift opstellen. Zet vervolgens in dit document de juiste gegevens van het gecorrigeerde tijdvak.

Wat als je geen beschikking van de Belastingdienst ontvangt?

Er is nog een scenario: uit de suppletie blijkt dat je geen enkel bedrag aan de Belastingdienst hoeft te betalen. Je krijgt echter ook geen geld terug. In dat geval krijg je geen beschikking in de brievenbus. Een bezwaarschrift indienen is dus niet mogelijk. Wil je alsnog een correctie doorvoeren? Dan dien je in dit geval wel een suppletie in te dienen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?