Wat is een boekdatum?

De wereld van de boekhouding kent honderden termen. Ze zijn stuk voor stuk interessant, maar wel verwarrend. Want wat betekent een boekdatum nu precies? Je kunt wel raden dat het niets met boeken te maken heeft, maar wel met geld. Wij helpen je graag uit de hand en leggen in dit artikel uit wat een boekdatum is.

Wat is een boekdatum?

De boekingsdatum verwijst naar de dag waarop een financiële transactie in de boeken van de onderneming wordt opgenomen. Het wordt gebruikt om te bepalen wanneer de transactie heeft plaatsgevonden en is belangrijk om de financiële informatie van de onderneming goed vast te leggen en te ordenen. Het zorgt er voor dat transactie nauwkeurig en op tijd worden geregistreerd. Dit maakt een boekdatum een essentieel van de boekhouding.

Boekdatum in de praktijk

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken. Wanneer een bedrijf op 1 januari een betaling voor producten diensten ontvangt, is de boekingsdatum voor deze transactie 1 januari. Deze datum wordt gebruikt om te bepalen wanneer de opbrengst is verdiend en wanneer deze in de jaarrekening van de onderneming moet worden opgenomen.

wat is een boekdatum

Rapporteren van transacties

De boekdatum is ook van belang omdat het bepaalt in welke periode een transactie moet worden gerapporteerd. Indien een onderneming bijvoorbeeld een kalenderjaar afsluit, moeten transacties met een boekingsdatum in januari in het eerste kwartaal worden gerapporteerd. Voor transacties met een boekingsdatum in december is dit juist het vierde kwartaal.

Data controleren is cruciaal

Meestal worden transacties in het systeem ingevoerd op de dag dat ze plaatsvinden. Soms doen er zich echter omstandigheden voor waarin de invoer op een latere datum plaatsvindt. Zo komt het wel eens voor dat facturen worden ontvangen nadat goederen zijn geleverd. Controleer bij het bekijken van financiële overzichten altijd de informatie die betrekking heeft op een transactie. Op die manier heb je een duidelijk beeld van wanneer het plaatsvond en voorkom je fouten in de boekhouding.

Waarom is een boekingsdatum zo belangrijk? Alle redenen op een rij

Inmiddels weet je precies wat een boekingsdatum is. Laten we even alle redenen waarom het zo belangrijk is samenvatten:

1 – Je kunt er de financiële geschiedenis mee bijhouden
Met een boekingsdatum kunnen bedrijven bijhouden wanneer transacties plaatsvonden en kunnen ze een nauwkeurige financiële geschiedenis bijhouden. Deze informatie is belangrijk voor de Belastingdienst, zodat het kan uitzoeken hoe geld in de loop der tijd binnenkomt en uitgaat.

2 – Bedrijven kunnen er beter hun cashflow mee bijhouden
Met een boekingsdatum kunnen bedrijven ook beter hun cashflow bijhouden. Dit is zeer belangrijk aspect bij het bijhouden van groei en alle uitgaven.

3 – Rekeningen beter op elkaar afgestemd
Boekingsdata helpen bedrijven ook om hun rekeningen beter op elkaar af te stemmen. Door te weten wanneer specifieke transacties hebben plaatsgevonden, ontdekkingen ondernemen eventuele discrepanties tussen hun administratie en hun bankafschriften of andere documentatie sneller en beter.

4 – Het is een handig middel om budgetten op te stellen
Bovendien kan een nauwkeurige registratie van boekingsdata bedrijven helpen bij het opstellen van budgetten en het voorspellen van toekomstige inkomsten en uitgaven. Al blijft de toekomst natuurlijk ongewis. Hoe dan ook wordt dit proces veel complexer als er hiaten of onnauwkeurigheden zijn in de transactiegeschiedenis.

5 – Je kunt er rapporten mee genereren
Bovendien gebruiken veel boekhoudprogramma’s de transactiedatum om rapporten te genereren, zoals oude lijsten van vorderingen of schulden. Als deze boekingen onnauwkeurig zijn, kan dat ernstige problemen opleveren bij het correct bijhouden van betalingen van klanten of facturen van leveranciers.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?