Wat is de intrinsieke waarde?

Wist je dat ongeveer 1.9 miljoen Nederlandse huishoudens actief bezig zijn met beleggen? Dit blijkt uit cijfers van het AFM uit 2022. Misschien ben jij wel een van de vele Nederlanders die zich bezig houdt met aandelen, beleggingsfondsen of een ander financieel project. Wie actief is op de aandelenmarkt dient rekening te houden met verschillende factoren. Pas na uitgebreid onderzoek is het tijd een beslissing te nemen op de financiële markt. Zo dien je rekening te houden met de zogeheten ‘intrinsieke waarde’ van een bedrijf. Wat houdt dit precies in en waarom is het zo belangrijk? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat betekent intrinsieke waarde?

Intrinsieke waarde betreft de werkelijke waarde van een bedrijf op basis van zijn activa, winst en groeipotentieel. Het wordt berekend op basis van een uitgebreide analyse van de jaarrekening van een bedrijf, markttrends en de prestaties van de bedrijfstak. De uiteindelijke intrinsieke waarde van een onderneming is het verschil tussen de waarde van de bezittingen aan de ene kant en de schulden aan de andere kant.

Werkelijke waarde van het bedrijf

Om de intrinsieke waarde te bepalen kijk je naar het eigen vermogen op de balans. Daarbij waardeer je de boekwaarden van de activa tegen de huidige marktwaarde. Het idee achter intrinsieke waarde is dat de aandelenprijs van een bedrijf de werkelijke waarde moet weerspiegelen. Daarbij wordt het niet beïnvloed door externe factoren, zoals marktschommelingen of beleggerssentiment. We noemen dat laatste ook wel de ‘extrinsieke waarde’ van een bedrijf.

wat is de intrinsieke waarde

Intrinsieke waarde: praktijkvoorbeeld

Laten we voor een praktijkvoorbeeld van de intrinsieke waarde gebruiken om het nog beter te begrijpen.

Aan de linkerzijde van een balans vind je de activa. Stel je de volgende balanspost eens voor:

  • Pand: 250.000 euro
  • Vorderingen: 200.000 euro
  • Inventaris: 100.000 euro

    Totaalbedrag: 550.000 euro

De passiva kant vind je aan de de rechterzijde met de volgende balansposten:

  • Leningen: 250.000 euro
  • Crediteuren: 50.000 euro
  • Kapitaal: 250.000 euro

    Totaalbedrag: 550.000 euro

Momentopname

De zichtbare intrinsieke waarde is in het bovenstaande voorbeeld 250.000 euro. Maar stel je voor dat de waarde van het pand stijgt naar 300.000 euro. In dat geval spreek je van een intrinsieke waarde van 300.000 euro. Overigens betreft dit een momentopname en staan niet alle financiële verplichtingen op de balans.

Welke factoren beïnvloeden de intrinsieke waarde?

Het is belangrijk om te weten dat diverse factoren van invloed zijn op de intrinsieke waarde van een bedrijf. Laten we daar eens uitgebreid naar kijken.

Inkomsten en winst
De inkomsten en winst van een bedrijf zijn factoren die we absoluut niet over het hoofd mogen zien. Inkomsten zijn het totale bedrag dat een bedrijf verdient met haar activiteiten. Winst is alles wat en bedrijf overhoudt na aftrek van de kosten. Hoe hoger de inkomsten en de winst, hoe waardevoller de onderneming is.

Groeipotentieel
Een andere belangrijke factor die veel invloed heeft op de intrinsieke waarde is het groeipotentieel van een bedrijf. Veel beleggers richten zich op ondernemingen met sterke groeivooruitzichten. Die hebben namelijk de potentie om hun winst in de toekomst te verhogen. En bedrijven met sterke groeiplannen hebben waarschijnlijk een hogere intrinsieke waarde dan bedrijven in recessie.

Trends in de bedrijfstak
De intrinsieke waarde wordt ook beïnvloed door de prestaties van de bedrijfstak waarin een onderneming actief is. Wanneer een bedrijfstak groeit en winstgevend is, hebben de bedrijven die er onder vallen een hogere intrinsieke waarde. Van de omgekeerde situatie is soms ook sprake. Bedrijven binnen een bedrijfstak die het moeilijk heeft valt een lagere intrinsieke waarde ten deel.

Activa
De activa die een bedrijf bezit is onmiskenbaar van invloed op de intrinsieke waarde. Denk daarbij aan fysieke eigendommen, intellectuele eigendommen en andere middelen die gebruikt kunnen worden om inkomsten te genereren. Bedrijven met waardevolle activa hebben doorgaans een hoge intrinsieke waarde en zijn daarom interessant voor investeerders.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?