Wat is de ICP opgave?

Misschien heb je een eigen bedrijf en wil je graag zaken doen binnen de Europese Unie. Laten we maar meteen meteen met de deur in huis vallen: dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is heel belangrijk om de Europese wetgeving omtrent het internationale zakenleven te begrijpen. Zo krijg je vroeg of laat te maken met intracommunautaire leveringen en intracommunautaire diensten. Wij verdiepten ons voor dit artikel in opgaaf Intracommunautaire prestaties (ICP opgave). Wat betekent het precies?

Wat is een ICP opgave?

De interregionale dienstverlening is een belangrijk aspect die bedrijven moeten begrijpen wanneer ze zakendoen in de Europese Unie (EU). Ze verlenen als het goed is producten en/of diensten aan andere bedrijven binnen de Europese Unie. De Belastingdienst wil graag inzicht in alle handelstransacties die plaatsvinden tussen ondernemers binnen de EU. Zodoende is het indienen van de ICP opgave verplicht. Op basis van die informatie is de Belastingdienst in staat om het juiste BTW bedrag te heffen en te innen.

Wat is BTW verleggen?

Bij het leveren van goederen en diensten in de Europese Unie dien je de BTW te verleggen. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de BTW van de verkoper naar de koper van producten en/of diensten wordt verschoven. Normaliter is het zo dat de verkoper verplicht BTW in rekening brengt aan de koper. Vervolgens wordt dit bedrag aan de Belastingdienst afgedragen.

wat is de icp opgave

Intracommunautaire leveringen, BTW en de ICP: zo zit het

De bovenstaande situatie is vrij standaard. Maar soms is de koper zelf verantwoordelijk is voor het berekenen en afdragen van de BTW. Dit is bijvoorbeeld het geval bij intracommunautaire leveringen. Dit betekent dat een bedrijf goederen levert aan een partij in een andere EU-lidstaat. En daarmee komen we opnieuw aan bij de ICP. Je bent als ondernemer namelijk verplicht om deze opgave in te dienen als de BTW naar de afnemer wordt verplicht.

Welke gegevens moet je delen bij de ICP opgave?

Intracommunautaire leveringen van producten en/of diensten vinden plaats wanneer er sprake is van handel met een andere ondernemer binnen de Europese Unie. Het bedrijf maakt gebruik van jouw producten en/of diensten en heeft een geldig BTW-identificatienummer.  Bij de ICP opgave ben je verplicht om alle gegevens van de intracommunautaire levering van producten en/of diensten te delen met de Belastingdienst. Denk daarbij onder andere aan het BTW nummer van de afnemer, het land waaruit deze partij komt en de datum waarop de producten/diensten zijn geleverd. Vergeet uiteraard ook niet het gevraagde bedrag voor de geleverde producten/diensten en het BTW tarief dat daarop van toepassing is. Kortom: een hoop zaken om rekening mee te houden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?