In 2022 werden er 312.000 nieuwe auto’s verkocht, zo blijkt uit cijfers van bracheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Overweeg je ook om een nieuwe wagen te kopen? Let dan goed op de cataloguswaarde van de auto. Misschien klinkt je dit een beetje vaag in de oren. In dit artikel vertellen we je er graag alles over.
Wat is een cataloguswaarde en wat zijn de duurste auto’s van Nederland?
De prijs van een nieuwe auto wordt meestal vantevoren vastgesteld. Dit is de zogeheten ‘cataloguswaarde’ en een belangrijke factor om op te letten als je op zoek bent naar een nieuwe wagen. Het is de prijs die je betaalt voor een nieuwe auto. Hoeveel je precies moet neerleggen is afhankelijk van het soort auto en het merk. Dit zijn momenteel de top 5 duurste auto’s op de markt:
1 – Bugatti Chiron: 4.064.477 miljoen euro
2 – Aston Martin Valkyrie: 3.201.246 euro
3 – Lamborghini Countach: 2.662.241 euro
4 – Lamborghini Sian: 2.659.138 euro
5 – Lamborghini Centenario: 2.226.915 euro
Vanaf wanneer krijgt een auto een cataloguswaarde?
De cataloguswaarde van een bestaat uit meerdere onderdelen, zoals de bmp en accessoires. Ook is het inclusief btw. Een auto krijgt een cataloguswaarde vanaf het moment dat het voertuigenbewijs wordt uitgegeven. In dit document vind je alle informatie over het voertuig, inclusief het kenteken, het merk en type, het nummer op de nummerplaat, de massa, het type brandstof, het bouwjaar, het chassisnummer. Ook de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven en de hoeveelheid cilinders maken er deel van uit.
De cataloguswaarde en verzekeringen: hoe zit dit precies?
Zowel het voertuigenbewijs als de cataloguswaarde zijn belangrijk. Samen verschaffen ze voldoende informatie voor de verzekeraar om de premiehoogte vast te stellen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en autoschade is niet altijd te voorkomen. Mocht je dit overkomen, dan kijkt de verzekeraar ok naar de cataloguswaarde. De kosten voor schade bij een duur voertuig liggen immers hoger dan bij een goedkopere auto.
Wat is het verschil tussen de cataloguswaarde en de dagwaarde?
Overigens hoef je echt niet altijd meer premie te betalen bij een hogere catalogusprijs. Dit is echt afhankelijk van het type voertuig en andere factoren. En besef ook dat de dagwaarde van een auto anders is dan een cataloguswaarde. Zoals de naam al zegt geeft de dagwaarde aan wat een auto precies op dit moment waard is. De cataloguswaarde is de nieuwprijs en dus net even iets anders.
En dan is er ook nog de Belastingdienst
Bij de cataloguswaarde komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken. Deze instelling gebruikt het om de bijtelling die je moet betalen over een leaseauto te berekenen. De instantie kijkt naar de cataloguswaarde en telt meestal een bijtelling tussen de 4 en 25 procent vast.
Hoe controleer je de cataloguswaarde van jouw eigen auto?
Inmiddels weet je wat de cataloguswaarde is. Maar hoe zit dat nu bij jouw auto? Gelukkig kun je dit eenvoudig controleren bij een website zoals kentekencheck.nu. Het enige wat je hoeft te doen is het kenteken invullen. Vervolgens vind je alle relevante informatie over jouw voertuig, zoals de vervaldatum van de APK. Hoog tijd om even te kijken dus!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar