Nederland telt steeds meer ondernemers. Mensen vinden het fijn om de touwtjes in eigen handen te hebben. Je bepaalt zelf of je wel of niet een opdracht aanneemt. Maar wie een eigen bedrijf heeft krijgt vroeg of laat ook te maken met de belasting. Sterker nog: het goed regelen van de financiën is noodzakelijk voor het voortbestaan van een bedrijf. En daar hoort het betalen van belasting ook bij. Daarnaast is het handig om belasting te reserveren. Wat betekent dit?
Belasting reserveren: wat houdt het in?
Wie besluit om belasting te reserveren legt een bedrag opzij die je later van de winst af mag trekken. Dit is als het ware een ‘gereserveerd’ bedrag waar je dus een belastingvoordeel uit kunt halen. En dat is niet de enige reden om een reserve op te zetten. Zo helpt het bedrijven ook om hun kasstromen beter te beheren. Door specifiek geld opzij te zetten voor belastingen voorkomt een bedrijf dat het in één keer met grote sommen geld op de proppen moet komen om de belasting te betalen. Dit kan het bedrijf helpen financiële druk te vermijden en een gezond kassaldo te handhaven.
Op welke manieren kun je belasting reserveren?
Er zijn drie fiscale reserves die je bij de belastinaangifte mag aftrekken van de winst. Dit zijn de zogeheten ‘herinvesteringsreserve’. Daar mag je gebruik van maken als een bedrijfsmiddel beschadigd of verloren is. Ook de verkoop van het middel valt onder deze reserve. Daarnaast geldt de ‘egalisatiereserve’ voor hoge periodieke uitgaven en de ‘oudedagsreserve’ voor ondernemers.
1 – Herinvesteringsreserve
Laten we eerst eens kijken naar de ‘herinvesteringsreserve’. Helaas komt het wel eens voor dat een bedrijfsmiddel kapot gaat. Of misschien is er sprake van verlies of verkoop. In deze drie situaties mag je de boekwinst in een ander bedrijfsmiddel investeren. Daardoor stel je de belastingheffing over deze boekwinst eenvoudig en legaal uit. De voorwaarde is wel dat je op de balansdatum het voornemen hebt om daadwerkelijk te herinvesteren.
2 – Egalisatiereserve
Nu komen we aan bij reserve nummer twee: egalisatie. Dit heeft betrekking op de kosten van het periodiek onderhoud van bedrijfsmiddelen. Zo krijg je om de paar jaar te maken met het onderhoud van een of meerdere bedrijfspanden. De kosten hiervan zijn vaak niet gering. Zodoende is het handig om geld opzij te leggen. De egalisatiereserve geldt ook voor uitgaven die je in de (nabije) toekomt gaat doen. Het mag echter niet gebruikt worden voor het kopen van bedrijfsmiddelen of uitgaven die jaarlijks terugkomen.
3 – Oudedagsreserve
Tenslotte is het in Nederland mogelijk om geld te reserveren voor de tijd na het pensioen. Hopelijk heb je tegen die tijd nog een aantal mooie jaren voor de boeg. De zogeheten ‘oudedagsreserve’ geldt voor ondernemers die een deel van hun winst willen reserveren voor hun oude dag. Het is wellicht een beetje verwarrend, maar je zet geen geld opzij. Nee, het is puur boekhoudkundig. Door gedeeltelijk te reserveren stel je de belastingheffing over een bepaald gedeelte van de winst uit. Op die manier behaal je met de ‘oudedagsreserve’ een fiscaal voordeel.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar