Wat betekent return of investment?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Return of Investment (ROI). Zo niet, dan raden we je aan om dit artikel verder te lezen. Simpel gezegd is het een manier om de effectiviteit van een investering te bepalen. Maar natuurlijk is er nog veel meer over te vertellen, en doet dan wij graag.

Wat betekent return of investment?

De ROI geeft het rendement van een investering aan. Oftewel, de hoeveelheid winst of verlies ten opzichte van de kosten van die investering. Door middel van deze berekening is een bedrijf in staat om de efficiëntie van een investering evalueren en analyseren. De ROI wordt doorgaans in een bepaald percentage uitgedrukt. Het geeft een waardevol inzicht in het rendement van een bepaalde investering, of die nu door een bedrijf of een ondernemer gedaan wordt.

Inzicht in het succes of het falen van investeringen

Hou er rekening mee dat het berekenen van het investeringsrendement zowel voor- als nadelen kent.  Zo geeft het inzicht in de opbrengst(en) van bepaalde investeringen. Dat is handig voor bedrijven en externe partijen. Diverse externe partijen, zoals investeerders, kijken met veel interesse naar de ROI. Is die positief, dan is de kans dat ze een lening willen verschaffen aan een bedrijf groter. Hetzelfde geldt voor een investering(en) in het bedrijf

wat betekent return of investment

De cruciale rol van een positieve ROI

Wanneer investeerders en banken merken dat het rendement op een verlies uit is, zijn ze terughoudend om geld te investeren. Wanneer je van plan bent om een lening aan te vragen bij een bank of om investeerders aan te trekken via crowdfunding, speelt een positieve ROI dan ook een cruciale rol.

Wat zijn de nadelen van deze manier van meten?

Hoewel het berekenen van de ROI zeker voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze aanpak. Het geeft namelijk een beperkte weergave van de investering. Er wordt geen rekening gehouden met risicofactoren, als de liquiditeit en solvabiliteit van de onderneming. Investeerders eisen daarom vaak een volledige financiële analyse, waarin ook deze risicofactoren zijn meegenomen. Op basis van deze factoren is het beter te beoordelen of een bedrijf daadwerkelijk in staat is om de investering terug te betalen. Voor het vaststellen van de aantrekkelijkheid van een investering dienen externe partijen ook de terugverdientijd en de algemene financiële positie van de onderneming te onderzoeken.

Hoe bereken je de ROI?

De Return of Investment is te berekenen met behulp van een formule. Maar voordat je die opstelt moet je goed kijken naar een aantal factoren. Maak bijvoorbeeld een schatting maken van hoeveel de investering jou aan extra omzet gaat opleveren. En waarop kun je dankzij de investering juist besparen? De eerste stap is dan ook het maken van een winstprognose. En om te kunnen investeren, dien je uitgaven te doen. Welke uitgaven zijn dit? Misschien overweeg je te investeren in een nieuw bedrijfspand of apparatuur. Dit zijn kosten die je slechts eenmaal maakt. Maar de investering kan ook impliceren dat je nieuwe medewerkers moet aannemen of extra geld moet besteden aan marketing. Hou goed rekening met al deze belangrijke aspecten.

Tot slot: waarom de ROR minstens zo belangrijk is als de ROI

Minstens zo belangrijk als de ROI is de zogeheten Rate of Return (ROR), die we ook wel de terugverdientijd noemen. Die geeft aan binnen welke periode je de investering terugverdient.  Voor een externe partij is het interessanter wanneer een bedrijf de investering binnen twee jaar kan terugbetalen, in plaats van vier of vijf jaar. Het zogeheten ‘break-even’ punt wordt ook sneller bereikt, wat betekent dat je uiteindelijk geld gaat verdienen met je investering.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?