Je bent dit begrip vast wel eens tegengekomen in de krant of op een website: crowdfunding. Wist je dat de geschiedenis van dit fenomeen in Nederland teruggaat tot 2010? In dat jaar werden de allereerste crowdfundingplatformen opgericht. In de afgelopen jaren hebben duizenden mensen bijgedragen aan succesvolle crowdfunding acties. Maar wat houdt het nu precies in? Lees snel verder voor het antwoord, want het is een interessant fenomeen.
Wat is crowdfunding?
Simpel gezegd is crowdfunding een manier om fondsen te werven bij een groot aantal mensen. Tegenwoordig vindt het meestal online plaats om een project, product of onderneming te financieren. Het basisidee van crowdfunding is dat de kracht van een groep wordt benut. Daarbij worden zowel middelen als betalingen van veel mensen ingezet om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Crowdfunding is in de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. Dit is te danken aan diverse crowdfunding platformen die een zeer groot publiek weten te bereiken. Ze bieden zowel organisaties als bedrijven en individuen een gemakkelijke en toegankelijke manier van financiering. Een kleine greep uit de lijst van bekende crowdfunding platformen:
- GoFundMe
- Indiegogo
- Patreon
- Kickstarter
- Geldvoorelkaar.nl
Waarin schuilt de kracht van crowdfunding?
De kracht van crowdfunding is dat het te gebruiken is voor allerlei doelen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een nieuw bedrijf. Dit is een optie waar start-ups maar al te graag gebruik van maken. Ook het financieren van een creatief project, zoals een film of cd, en het steunen van een goed doel is mogelijk via crowdfunding. Of wie weet wil je graag een nieuw product of dienst opzetten waar geld voor nodig is. Wellicht dat een grote groep enthousiaste mensen het kan financiëren. In veel gevallen biedt het via crowdfunding bijeengebrachte geld de financiële steun bdie nodig is om een bedrijf van de grond te krijgen.
Voor welke bedrijven is crowdfunding geschikt?
Crowdfunding is breed en dynamisch. Zo helpt het bestaande om te groeien en uit te breiden. Een start-up kan financiëring juist hard gebruiken om de middelen te verhogen die nodig zijn om een gloednieuw product te maken. Liefdadigheidsinstellingen gebruiken het vaak om een bepaald doel of werk te ondersteunen.
Waarom is het een alternatief voor traditionele financiering?
Een zeer groot voordeel van crowdfunding is dat het mensen en bedrijven in staat stelt om traditionele manieren van financiering, zoals hulp van durfkapitalisten, te omzeilen. Dit is vaak goed nieuws voor projecten of ondernemingen die misschien niet in het standaard financieringsmodel passen. Denk bijvoorbeeld aan creatieve projecten of innovatieve start-ups. Crowdfunding biedt mensen en bedrijven ook de mogelijkheid om een groot en gevarieerd publiek te bereiken. En bij voldoende promotie komt er soms zelfs hulp uit een andere hoek, bijvoorbeeld andere bedrijven die willen helpen met de financiering. Bij deze drie voorbeelden van succesvolle crowfunding projecten van Kickstarter:
- Pebble (2015): Het bedrijf Pebble was van plan om een revolutionaire smartwatch op de markt te brengen, inclusief stembediening, een kleurendisplay en een batterijduur van maar liefst een week. Via Kickstarter werd een bedrag opgehaald van maar liefst 20 miljoen dollar. Helaas kwam het project door een overvolle markt en teveel concurrentie nooit van de grond.
- Exploding Kittens (2015): Meer dan 200.000 mensen deden op Kickstarter een donatie om het spel ‘Exploding Kittens’ op de markt te brengen. En met succes, want inmiddels ligt het populaire spel dat doet denken aan Russische Roulette in talloze winkels.
- Oculus Rift (2012): Via Kickstarter wisten de ontwikkelaars maar liefst 2.4 miljoen dollar op te halen voor hun Oculus Rift virtual reality-bril. En daarmee kwam er geen einde aan het succes. 2014 nam Facebook het bedrijf over voor 2 miljard dollar.
Hoe verkleint crowdfunding de risico’s van een investering?
Bovenstaande voorbeelden bewijzen dat crowdfunding een groot succes kan worde. Bovendien verkleint het de risico’s van een onderneming aanzienlijk. Omdat de via crowdfunding opgehaalde fondsen meestal kleinere betalingen zijn uit verschillende bronnen, wordt het risico gespreid over een groot aantal financiers. En daardoor is er niet één individu die de financiële investering in handen heeft. In plaats daarvan bepaalt een groep mensen het succes of het falen van het project. Bovendien is er sprake van een goed vangnet voor iedereen die financieert, aangezien je over het algemeen niet een enorm bedrag hoeft te investeren.
Brengt crowdfunding ook nadelen met zich mee?
Desondanks zijn er ook enkele nadelen aan crowdfunding verbonden. Zo is de transparantie en verantwoording in het proces vaak beperkt. Voor investeerders is het vaak lastig hun geld te volgen en de voortgang van een project te beoordelen. Hoe jouw geld wordt gebruikt is niet altijd duidelijk. Bovendien bestaat het risico dat projecten hun financieringsdoelstellingen niet halen. Daardoor komt een project niet altijd van de grond. De al eerder genoemde Pebble smartwatch is daar een goed voorbeeld van.
Crowdfunding: een krachtig platform om doelen te bereiken
Ondanks de bovengenoemde nadelen blijft crowdfunding een populaire en effectieve manier voor individuen en organisaties om financiering te zoeken voor hun projecten, producten en bedrijven. Het is te gebruiken om een nieuw bedrijf te starten, een nieuw product of dienst te ontwikkelen of voor het steunen van een goed doel. Crowdfunding is een sterk platform voor individuen en organisaties om hun doelen te bereiken en succes te boeken. Dat heeft het verleden wel bewezen!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar