Wat betekent privé gebruik?

De inventaris van een bedrijf bestaat vaak uit diverse goederen, zoals machines en auto’s. Deze bedrijfsmiddelen zorgen er voor dat de onderneming elke dag rol op rolletjes loopt. Letterlijk en figuurlijk! Wist je dat je bepaalde goederen en/of producten ook privé kan gebruiken? In dat geval spreken we, niet geheel verrassend, van privé gebruik. Wat houdt het precies in? Wij zochten het met veel plezier voor je uit.

Wat betekent privé gebruik?

Van privé gebruik is sprake wanneer je bepaalde producten of diensten uit jouw bedrijf voor privé doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsauto of een computer die je thuis of op vakantie gebruikt. Of misschien wil je graag een pand ook privé gebruiken.  Soms is er sprake van een privé onttrekking. Dit is net even wat anders. Zo kan het zijn dat je een oude werkcomputer uitsluitend voor persoonlijke zaken wil gaan gebruiken Het is niet langer nuttig voor zakelijke doeleinden  en hoeft dus ook niet meer in de administratie te worden opgenomen.

Hoe zit het met privé gebruik en autorijden?

Wil je jouw zakelijke auto privé gebruiken? Laten we dan eens kijken naar prive gebruik en auto rijden. Op het moment dat je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, kom je in aanmerking voor bijtelling. Dit betekent dat een percentage van de nieuwwaarde van je auto wordt opgeteld bij je belastbaar inkomen. Dit heeft meteen gevolgen, omdat je meer inkomstenbelasting moet betalen. De meeste auto’s hebben een bijtellingspercentage van 22 procent gebaseerd op de cataloguswaarde. Voor elektrische auto’s, waterstofauto’s en zonnecelauto’s ligt het percentage overigens iets lager. De overheid voert dit beleid omdat het milieuvriendelijk rijden wil stimuleren. Dit heeft immers een positieve impact op het klimaat en milieu.

wat betekent prive gebruik

Hoe zit het met privé autogebruik en belasting betalen?

Stel je voor dat je een auto korter dan 1 jaar ter beschikking hebt. In dat geval ben je verplicht om het jaarlijkse bijtellingsbedrag aan te passen. Stel je voor dat je een wagen 5 maanden mag gebruiken. In dat geval wordt de correctie voor het privégebruik van de auto berekend als: (5/12) x 22% x de waarde van de auto. Dit bedrag verken je vervolgens met de autokosten. Wanneer je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto, hoef je dus niets met de autokosten te verrekenen. Het jaarlijkse privégebruik wordt berekend door het privégebruik te extrapoleren. Stel je voor dat je 5 maanden 100 kilometer privé hebt gered. Het jaarlijks privégebruik komt dan neer op (12/5) x 100, wat gelijk is aan 240 kilometer.

En hoe zit het dan met de btw?

Aan het einde van het jaar moet je de btw over het privégebruik van goederen van de zaak terugbetalen. Wel is het zo dat je de btw over jouw inkopen mag terugvorderen. Het komt wel eens voor dat iemand privé gebruik maakt van goederen of diensten van zijn of haar bedrijf, terwijl de btw voor die middelen al is teruggevorderd. Dit geeft ondernemers een prijsvoordeel ten opzichte van niet-ondernemers. De laatste groep kan immers geen btw meer terugvragen. Om deze situatie recht te trekken, is de regeling voor privégebruik ingesteld. Het zorgt er namelijk voor dat je als ondernemer de btw betaalt over het privégebruik van goederen van je zaak, waardoor de belastingheffing op dit vlak eerlijker verloopt.

Hoe verwerk je privé gebruik in de zakelijke administratie?

In principe zijn de meeste kosten die je voor je onderneming maakt aftrekbaar. Daar is zelfs sprake van als ze het gevolg zijn van onjuiste of onverstandige beslissingen. Want laten we eerlijk zijn: fouten maken is menselijk! Het deel van de kosten dat betrekking heeft op privégebruik mag je echter niet opvoeren als ondernemingskosten. Ze moeten echt zakelijk zijn. Aan het einde van het jaar pas je een correctie toe voor het privégebruik, om het zakelijke en privéaspect van de kosten recht te trekken. Op deze manier komt de belastingaftrek overeen met de zakelijke activiteiten van jouw onderneming.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?