Wat zijn variabele kosten?

Een bedrijf krijgt te maken met allerlei kosten. Denk aan de salarissen van werknemers, facturen voor bedrijfsmiddelen en de huur van panden. En dit is natuurlijk nog maar een kleine greep van wat er zoal betaald moet worden. Wist je dat er een onderscheid bestaat tussen vaste en variabele kosten? In dit artikel besteden we aandacht aan het laatste fenomeen. Je leest alles over variabele kosten en hoe je het moet berekenen.

Wat zijn variabele kosten?

Laten we eerst eens kijken naar variabele kosten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit alle kosten die regelmatig veranderen. Hoeveel je voor een bepaald product moet betalen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid die is geproduceerd. De kosten voor energie zijn bijvoorbeeld geen enkele maand hetzelfde. Het ligt er maar net aan hoeveel je die maand hebt gebruikt.

Variabele kosten: een praktijkvoorbeeld

Alle kosten die verbonden zijn met de productieomvang noemen we ‘variabele kosten’. Dit betekent dat als de omvang toeneemt, de kosten ook veranderen. Soms moet een bedrijf meer betalen en in andere gevallen juist minder. Stel je voor dat je eerst 4000 producten verkocht voor 500.000 euro. Door omstandigheden verkoop je echter nu 8000 producten voor dubbel zoveel geld. Bij variabele kosten bereken je de veranderde kosten bij een andere productiegrootte.

wat zijn variabele kosten

Hoe bereken je de variabele kosten?

Laten we eens dieper op de materie ingaan. In de bovengenoemde situatie veranderde de productiegrootte. In dat geval is het noodzakelijk om om de variabele kosten te berekenen.  En dat doe je zo:

Bij een afzet van 4.000 producten heb je 500.000 euro aan totale kosten

Bij een afzet van 8.000 producten heb je 1.000.000 aan totale kosten

De variabele koste bereken je door het aantal producten en de totale kosten van elkaar af te trekken. Vervolgens deel je het door elkaar. Wat je dan doet is het volgende:

8.000-4.000 = 4.000 producten
1.000.000 euro – 500.000 euro = 500.000 euro

De variabele kosten zijn 500.000 euro/4.000 producten = 125 euro per product

Welke soorten variabele kosten bestaan er?

Interessant om te weten is dat de variabele kosten uit meerdere categorieën bestaan. Zo krijgen sommige bedrijven te maken met meer productie. In dat geval stijgen de variabele kosten soms evenredig mee. Oftewel: ze hebben dezelfde factor als de productie. In dat geval spreken we van ‘proportionele variabele kosten’. Op het moment dat een onderneming meer produceert, stijgen ook de variabele kosten. Vaak stijgt de prijs van de grondstoffen niet meteen mee. Het gevolg? De de variabele kosten blijven ‘proportioneel’.

Wat zijn progressief stijgende variabele kosten?

Soms is er sprake van een hele andere situatie. Stel je voor dat een bedrijf meer gaat produceren van bepaalde producten. Het gevolg daarvan is dat de variabele kosten ook stijgen. Denk bijvoorbeeld aan een stijging van 3 naar 4 euro omdat een bepaald product 20 in plaats van 10 keer wordt geproduceerd. Een dergelijke situatie komt best vaak voor en noemen we ‘progressief stijgende variabele kosten’.

Depressief stijgende variabele kosten: niet zo negatief als het klinkt

Tenslotte is er van de bovenstaande situatie ook een omgekeerde variant. Het klinkt niet al te vrolijk, maar zogeheten ‘depressief stijgende variabele kosten’ komen ook voor. Dit houdt in dat de kosten dalen als een bedrijf meer produceert. Een positieve ontwikkeling dus. Een dergelijke situatie is bijvoorbeeld het resultaat van een schaalvergroting.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?