Wat zijn overheadkosten?

Binnen de dynamische en fascinerende bedrijfswereld spelen verschillende zaken een belangrijke rol. Je moet ze met de nodige nauwkeurigheid benaderen omdat alleen op die manier een bedrijf in de juiste richting komt (die van de groene cijfers. Zo moet een onderneming de zogeheten overheadkosten scherp in de gaten houden. De rode draad bij overheadkosten is dat het invloed uitoefent op de financiële gezondheid en efficiëntie van een organisatie in algemene zin. In dit artikel nemen we je mee naar wat overheadkosten zijn en waarom deze belangrijk zijn voor een organisatie.

Wat houdt de term ‘overheadkosten’ in?

Overheadkosten zijn de kosten die gekoppeld zijn aan processen die plaatsvinden binnen een bedrijf. Deze kosten kunnen in de meeste gevallen niet direct worden gekoppeld aan een specifiek product, project of dienst. Met andere woorden: ze omvatten de uitgaven die worden gedaan om een bedrijf draaiende te houden. Het maakt dan niet uit of het gaat om kosten voor machines of kosten voor arbeidsuren. In sommige gevallen worden overheadkosten ook aangeduid als indirecte kosten. Hoewel deze kosten onder één noemer worden geplaatst, kan er toch wel een onderscheid worden gemaakt. In de volgende alinea zal dit aspect nader worden belicht. 

Wat is het verschil tussen overheadkosten en directe kosten?

Om een beter beeld te krijgen van het begrip ‘overheadkosten’, is het goed om eerst het verschil te kennen tussen directe kosten en overheadkosten. Directe kosten zijn kosten die direct worden gekoppeld aan een product of een project. Er zijn verschillende directe kosten die men kan onderscheiden. Kosten die verband houden met het vervaardigen van een bepaald product kunnen worden gezien als directe kosten. Naast directe kosten zijn er overheadkosten. Een goed voorbeeld van een overheadkost is de huur van een pand. Het is nodig om het bedrijf draaiende te houden, maar het kan niet gekoppeld worden aan een specifiek product of project.

wat zijn overheadkosten

Waarom zijn overheadkosten belangrijk?

Het op de juiste manier beheren van overheadkosten is van cruciaal belang binnen een onderneming. Ze bepalen namelijk deels hoe winstgevend een bedrijf is. Het is een bewezen feit dat wanneer overheadkosten goed worden gemonitord, de nettowinst stijgt en de algemene bedrijfsprestaties omhoog schieten. Overheadkosten zijn ook belangrijk bij het vaststellen van prijzen voor producten en diensten. Budgetteren en plannen zijn belangrijke elementen die nauw samenhangen met de overheadkosten van een bedrijf. Er kan immers managementbesluit worden genomen voordat er een duidelijk beeld is van de overheadkosten.

Hoe beheer je als bedrijf de overheadkosten?

Het beheren van overheadkosten binnen een bedrijf is niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er tal van strategieën om het beheer van overheadkosten goed te kunnen volgen en bij te stellen. Bij het goed beheren van overheadkosten hoort dat bedrijven een kritische analyse moeten uitvoeren. Daarbij wordt er gekeken naar welke kosten noodzakelijk zijn en welke niet. Ook moet er gekeken worden naar het verbeteren van de efficiëntie met betrekking tot de verschillende productieprocessen. Daarnaast is er de optie om bepaalde niet-kernactiviteiten uit te besteden, wat bedrijven hopelijk veel tijd en moeite bespaart.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?