Wat zijn directe kosten?

Bedrijven krijgen te maken met zowel directe als indirecte kosten. Voor dit artikel duiken we in het fenomeen ‘directe kosten’. Ze houden verband met de productie van een bepaalde producten en/of diensten. Maar hoe zit het precies met de kosten die je in dat geval maakt? Wij zochten het voor je uit. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe de vork in de steel zit!

Wat zijn directe kosten?

Directe kosten zijn kosten die rechtstreeks verband houden met de productie van een bepaald product of de verlening van een bepaalde dienst. Deze kosten zijn gemakkelijk te herleiden tot het product of de dienst in kwestie. Je kunt ze als bedrijf dus niet toeschrijven aan andere productie of diensten. Vaste kosten zijn een belangrijk aspect van kostenberekening, omdat de verkoopprijs van een product of dienst bepaalt. En op basis van die informatie kun je betere zakelijke beslissingen nemen.

Wat zijn voorbeelden van directe kosten?

Voorbeelden van directe kosten zijn grondstoffen, directe arbeid en directe productieoverhead. Laten we even kijken naar de betekenis ervan. Grondstoffen zijn materialen die gebruikt worden om producten te maken, zoals hout voor meubels of staal voor auto’s. Directe arbeid zijn de kosten van werknemers die direct betrokken zijn bij het creëren van een product of dienst. Denk bijvoorbeeld assemblagemedewerkers of bouwvakkers. Directe productiekosten zijn de kosten van de exploitatie van faciliteiten en apparatuur die gebruikt worden om een product of dienst te maken, zoals elektriciteit, huur en onderhoud.

wat zijn directe kosten

Wat zijn indirecte kosten?

De tegenstelling van directe kosten zijn, zoals je misschien wel kunt raden, indirecte kosten. Deze zijn niet te herleiden tot een specifiek product of dienst. Een ander naam voor dit begrip is ‘overheadkosten’. Ze omvatten namelijk zaken als als huur, nutsvoorzieningen, verzekeringen en kantoorbenodigdheden.

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten tussen directe en indirecte kosten?

Het is belangrijk om het onderscheid tussen directe en indirecte kosten te weten. Dit is van invloed op de productiekosten en bepaalt uiteindelijk de verkoopprijs van producten en diensten. Directe kosten maken deel uit van de productiekosten en worden gebruikt om de kosten van elke eenheid van een product of dienst te berekenen.

Hoe verwerk je directe kosten in de boekhouding?

Voor een duidelijk financieel overzicht dien je de kosten van een product of dienst in kaart te brengen. Daar heb je uiteraard nauwkeurige en gedetailleerde informatie voor nodig. Lukt jou dit niet zelf? Schakel dan een boekhouder in. Die heeft verstand van zaken en zet alles op financieel gebied op een rijtje. Denk aan informatie over de gebruikte grondstoffen, directe arbeid en directe productiekosten. Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig digitale boekhoudsystemen om de directe kosten van elke opdracht, product of dienst bij te houden. Het digitale systeem registreert alle directe kosten voor elke opdracht. Omdat het digitaal gebeurt is de kans op menselijke fouten kleiner, en dat is wel zo fijn als het om financiën gaat.

Tot slot: wat zijn de voordelen van directe kosten?

Het gebruik van directe kosten bij het berekenen van de totale kostenplaatje brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo stelt het bedrijven in staat om de productiekosten zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. En daardoor kan men vol vertrouwen bepaalde zakelijke beslissingen nemen. Het bedrijf weet immers wat er wel en niet kan worden uitgegeven. Dit maakt het vaststellen van de verkoopprijs van producten en diensten om de kosten te dekken en winst te maken een stuk eenvoudiger. Deze informatie komt ook van pas als het bedrijf moet bepalen of de productie van bepaalde producten en diensten doorgaat. Het kan zijn dat bepaalde kosten verlaagd moeten worden om de efficiëntie te vergroten. Dergelijke beslissingen worden alleen genomen als het financiële plaatje duidelijk is. En directe kosten spelen daarbij een grote rol.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?