Wat zijn financieringskosten en wat komt er allemaal bij kijken?

Bepaalde begrippen uit de financiële wereld moet je als ondernemer echt begrijpen. Neem nu financieringskosten. In Nederland komt deze term ter sprake bij het afsluiten van een hypotheek. Hoe zit dit precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over financieringskosten. Op die manier kom je straks goed beslagen ten ijs bij het afsluiten van een hypotheek.

Wat zijn financieringskosten?

Om te begrijpen wat dit begrip inhoudt moeten we eerst kijken naar de betekenis van een hypotheek. Bij het afsluiten ervan krijg je namelijk te maken met financieringskosten. Een hypotheek is in feite niets anders dan een lening om een woning te kopen. Door het af te sluiten ben je wellicht in staat om jouw droomwoning te kopen. De lening en alles wat erbij komt kijken op financieel gebied valt onder financieringskosten.

Wat zijn taxatiekosten?

Tijdens het afsluiten van een hypotheek beland je in een wereld van nieuwe begrippen. En vaak hebben die betrekking op geld. Zo krijg je vroeg of laat te maken met taxatiekosten. Dit is het bedrag dat je moet neerleggen na een bezoek van een taxateur, die de waarde van een woning inschat. De waardebepaling is terug te vinden in een rapport. De kosten voor een taxatierapport lopen uiteen en hangen onder andere van de taxateur die je inschakelt.

wat zijn financieringskosten

Hoeveel moet je betalen aan een taxateur?

Taxateurs werken in de meeste gevallen op basis van een uurloon. Het aantal uren dat een taxateur aan het rapport werkt bepaalt dus grotendeels hoogte van de taxatiekosten. Hoe hoger de getaxeerde waarde van de woning, hoe meer je waarschijnlijk moet betalen. Aangezien er tegenwoordig veel taxateurs actief zijn, raden we aan om meerdere offertes aan te vragen. Op die manier weet je precies hoeveel je kwijt bent, want het maakt deel uit van de uiteindelijke financieringskosten.

Notariskosten

Denk je dat je na het betalen van de taxatiekosten wel klaar bent? Echt niet! Ook de notaris wil graag betaald worden voor zijn of haar diensten. En daar kun je simpelweg niet om heen, want het zijn de kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een hypotheekakte. En de enige persoon die het document mag opstellen is de notaris. Wederom is het verstandig om offertes aan te vragen. De meeste notarissen hanteren hun eigen tarief voor het opstellen van een notariële akte. Kies een betaalbare notaris, maar ook een die kwaliteit levert.

Advieskosten van de hypotheekadviseur

Sta je op het punt om een woning te kopen? Dan is het geen slecht idee om je te laten adviseren. Een hypotheek afsluiten en alle financieringskosten die daarbij komen kijken zijn niet bepaald gemakkelijke materie. Zodoende schakelen de mensen een hypotheekadviseur in. Hoeveel je hem of haar moet betalen verschilt sterk, maar ga er vanuit dat je minstens 1000 euro kwijt bent. En schrik niet wanneer het bedrag hoger uitvalt.

Bemiddelingskosten

Het kopen van een woning doe je niet bepaald in één dag, dat blijkt wel. Denk je net alles geregeld te hebben, krijg je te maken met de bemiddelingskosten. Een hypotheekadviseur bemiddelt voor jou om de beste voorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek te krijgen. Vervolgens vraagt hij of zij de best passende hypotheek aan. Ook daar zijn kosten aan verbonden. Maar uiteindelijk ben je dankzij het advies en de bemiddeling beter uit, dus het is het geld meer dan waard.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?